Obradović uzeo otpremninu od 15.000 eura, a dana nije radio

Obradović je u periodu od januara do juna zaradio 9.262 eura za platu, 558 eura za rad u odborima 300 eura za uvid u prijave ovlašćenih predlagača članova Savjeta Agencije za elektronske medije i 342 eura dnevnica za putovanja unutar države
320 pregleda 0 komentar(a)
Radovan OBradović, Foto: Vijesti
Radovan OBradović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 04.08.2016. 19:10h

Poslanik DPS-a Radovan Obradović dobio je prošle godine 15.000 eura otpremnine od Opštine Bijelo Polje kao prekobrojni savjetnik u toj lokalnoj samoupravi, iako od zaposlenja na mjesto savjetnika nije obavljao taj posao.

Obradović je do decembra 2012. bio potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, da bi, nakon što je postao poslanik DPS-a dao ostavku na tu lokalnu funkciju, na šta ga je obavezivao zakon koji zabranjuje istovremeno obavljanje dvije funkcije na koje se osoba bira, odnosno imenuje.

On je onda, zaposlen kao savjetnik u Opštini Bijelo Polje na čijem je čelu i tada bio Aleksandar Žurić, iskoristio mogućnost koju pruža Zakon o radu i stavio radni odnos sa Opštinom u mirovanje odmah nakon što je postao poslanik. Zakon o radu omogućava da se radni odnos stavi u mirovanje za vrijeme trajanja jednog mandata u parlamentu. Obradović je “Vijestima” rekao da je poslanik postao 4. decembra 2012, da je ostavku na mjesto potpredsjednika Opštine dao nekoliko dana nakon toga, da bi zatim postao savjetnik u Opštini i stavio radni odnos u mirovanje. Potvrdio je i da se javio na javni poziv Opštine za prekobrojne radnike i da je u martu 2015. dobio 15.000 eura otpremnine , čime je zvanično završen njegov angažman u Opštini. Nije jasno zašto je Opština uzela poslanika za savjetnika.

Obradović je kazao da je sve urađeno po zakonu.

“Tačno je da sam uzeo otpremninu, bio sam stalni radnik u Opštini Bijelo Polje od 1999. godine, raspisan je javni poziv zbog prekobrojnosti zaposlenih i ja sam se javio i dobio otpremninu”, rekao je Obradović.

Poslanik DPS-a rekao je da mu je sadašnja funkcija predstavnika u parlamentu izborna, i da nije sigurno da će i nakon narednih izbora biti u parlamentu.

“Ovo mi je od izbora, kad se završi mandat ne znam da li ću poći na ulicu ili na zavod za zapošljavanje” rekao je Obradović “Vijestima”.

On je kazao da je u Opštini Bijelo Polje oslobodio radno mjesto i da je tako Opštini učinio uslugu.

“Jer bi troškovi za platu bili veći od otpremnine ” rekao je on. Obradović je kazao i da je ugovor takav da se ne može vratiti da radi u Opštinu Bijelo Polje narednih pet godina. “Sve je urađeno po zakonu, dobili smo i pozitivno mišljenje MUP-a za to”, kazao je poslanik DPS-a.

Obradović je u parlamentu, prema izvještaju troškova za prethodnih pola godine, angažovan profesionalno, odnosno dobija punu poslaničku platu. Prema tom izvještaju, obvjavljenom na sajtu parlamenta, Obradović je u periodu od januara do juna zaradio 9.262 eura za platu, 558 eura za rad u odborima 300 eura za uvid u prijave ovlašćenih predlagača članova Savjeta Agencije za elektronske medije i 342 eura dnevnica za putovanja unutar države.

Bonus video: