Kovačević: Institucije i dalje krše zakon

Rok za sedmodnevno objavljivanje putnih naloga i analitičkih kartica istekao je juče
0 komentar(a)
Milica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Milica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.08.2016. 09:48h

Dio državnih institucija i lokalnih samouprava još uvijek u propisanom roku ne objavljuje obavezne podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu, čime krše Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopštila je predsjednica CDT-a Milica Kovačević.

Rok za sedmodnevno objavljivanje putnih naloga i analitičkih kartica istekao je juče.

"Evidentno je da je u trećoj sedmici od uvođenja ove obaveze manji broj institucija koje nijesu objavile ni jedan od traženih podataka", kazala je Kovačević.

Ona je navela da je stanje još uvijek loše kada je u pitanju objavljivanje putnih naloga od strane privrednih društava u državnom vlasništvu, i analitičkih kartica od strane opština.

"Putne naloge nijesu objavili: Predsjednik Crne Gore, pet ministarstava (Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo za informaciono društvo), tri samostalna organa uprave (Zavod za školstvo, Uprava za javne nabavke i Sekretarijat za razvojne projekte), četiri opštine (Andrijevica, Bijelo Polje, Cetinje, Nikšić) i šest privrednih društava (Aerodromi Crne Gore, Elektroprivreda CG, Morsko dobro, Rudnik uglja, Luka Bar, Crnogorski elektroprenosni sistem)", kazala je Kovačević.

Kovačević je kazala da je moguće da neke od navedenih institucija u ovom periodu nijesu izdavale putne naloge, ali to nijesu navele na svojim veb stranicama, što je takođe bitna informacija koju su u obavezi da objave.

"Analitičke kartice u propisanom roku nijesu objavili četiri ministarstva (Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo za informaciono društvo), tri samostalna organa uprave (Državni arhiv, Agencija za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za razvojne projekte), devet opština (Andrijevica, Budva, Herceg Novi, Mojkovac, Nikšić, Plav, Rožaje, Žabljak i Ulcinj)", kazala je Kovačević.

Ona je kazala da još uvijek nije riješeno pitanje objavljivanje podataka za Opštinu Gusinje i Upravu za ugljovodonike, koje nemaju veb stranicu.

"CDT Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) redovno podnosi prigovore protiv instutucija koje ne poštuju rokove i obavezu objavljivanja. Zaprijećena prekršajna sankcija za pravno lice koje ne objavljuje putne naloge je od 5.000 do 20.000 eura, a od 200 do 2.000 eura za odgovorno lice u državnom organu koji u propisanim rokovima ne objavljuje analitičke kartice", kazala je Kovačević.

Metodologija monitoringa

Kovačević je kazala da je CDT nakon isteka sinoćnjeg roka, pretraživao internet stranice 38 institucija (Skupština, Generalni sekretarijat Vlade, Predsjednik, ministarstva, samostalni organi uprave), 23 opštine, 13 privrednih društava (sa najvećim obrtom/brojem zaposlenih) čiji je osnivač i/ili vlasnik država i provjeravao da li su objavljeni podaci o putnim nalozima i analitičke kartice o potrošnji.

"Istraživački tim CDT-a detaljno je provjerio veb sajtove institucija, opština i ovih preduzeća kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač. Ove institucije i opštine imaju zakonsku obavezu da od dana raspisivanja izbora sedmodnevno na veb stranicama objavljuju putne naloge i analitičke kartice, dok su privredna društva dužna da u istom periodu objavljuju izdate putne naloge. CDT je provjeravao dostupnost navedenih podataka za period od 25. do 31. jula", KAZALA JE kOVAEČVIĆ.

Bonus video: