Trojka tek treba da se dogovori: Nema saglasja o izlasku iz Vlade

Funckioneri URA, Dritan Abazović i Neđeljko Rudović, juče su najavili da će ta partija inicirati svoj izlazak iz Vlade, dok u Demosu i SDP-u smatraju da partija Žarka Rakčevića preuranjeno istupa
45 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.07.2016. 06:52h

SDP, Demos i URA nisu saglasni da li bi, kada, i na koji način napustili Vladu nakon što su poslanici u petak uveče usvojili odluku o prihvatanju akcionarskog ugovora između Crne Gore i A2A.

Funckioneri URA, Dritan Abazović i Neđeljko Rudović, juče su najavili da će ta partija inicirati svoj izlazak iz Vlade, dok u Demosu i SDP-u smatraju da partija Žarka Rakčevića preuranjeno istupa.

Lider Demosa Miodrag Lekić poručio je da situacija u vezi odluke parlamenta o ugovoru sa A2A nije do kraja jasna i da ne treba svako malo davati dnevno-političke izjave o eventualnom izlasku iz Vlade.

Abazović je rekao da će URA ostati principijelna i stati iza svog potpisa na politički sporazum. “Nakon vikenda održaćemo sjednicu partijskih organa, koji će donijeti konačnu odluku. Po mom sudu, jasno je u kom će pravcu odluka ići", rekao je Abazović za Radio Crne Gore. Rudović je za Antenu M rekao da su usvajanjem ugovora sa A2A ugroženi interesi držve. “Što se nas tiče to znači da je sporazum srušen. Mi ćemo vrlo brzo sazvati Centralni odbor, to je jedini organ URA koji može da donese konačnu odluku. Predlog Centralnom odboru će biti izlazak iz Vlade i to je potpuno sigurno. Centralni odbor će se sastati u najkraćem mogućem roku, u toku naredne sedmice", kazao je Rudović.

Iz SDP-a su najavili da će Predsjedništvo i Glavni odbor partije ubrzo dati odgovor na izglasavanje štetnog ugovora s A2A. Lider SDP-a Ranko Krivokapić ranije je kazao da su opozicione partije spremne da izađu iz Vlade ukoliko se u ugovoru sa italijanskom kompanijom A2A ne zaštite državni interesi. “Vijesti” nezvanično saznaju da u toj partiji nisu oduševljeni “samostalnim i preuranjenim” nastupom URA kada je u pitanju izlazak iz Vlade, ne dovodeći u pitanje postojanje argumenata za takvu odluku.

Lekić je kazao da situacija u vezi ugovora nije jasna jer je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović preksinoć u parlamentu, tokom završne riječi kazao, kako je lider Demosa naveo, u formi kvalitativno novog momenta i ekskluzivne poruke poslanicima i građanima, da su dobijene garancije od A2A da će samo uz saglasnost vlade prodati akcije trećem licu. “To nije ušlo u tekst predloga ugovora o kome su raspravljali poslanici, pa Skupština o tome mora ponovo odlučivati” rekao je Lekić “Vijestima”.

On je rekao da je vrlo moguće da su neki poslanici glasali za ugovor imajući u vidu novinu saopštenu od strane potpredsjednika Vlade Lazovića. “Koje dakle nema u tekstu samog ugovora. Zato na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva Demosa nismo o tome raspravljali, dok se, dakle, nastala situacija ne razjasni do kraja”, rekao je lider Demosa. Lekić je dodao da nije pristalica toga da se svako malo daju dnevno-političke izjave o eventualnom izlasku iz Vlade.

“Zbog ozbiljnosti pitanja očekujem da ćemo što je prije moguće imati sastanak sa našim partnerima iz SDP i URA, gdje ćemo analizirati nastalu situaciju i donijeti zajedničku odluku u vezi sa daljim koracima o učešću u Vladi izbornog povjerenja. Naravno, konačne i formalne odluke o mogućem izlasku iz vlade ćemo donijeti, kako predviđa statut stranaka, na glavnim odborima”, kazao je Lekić.

Drugi čovjek Vlade i DPS-a, Duško Marković kazao je da ne bi volio da opoziciona trojka izađe iz Vlade izbornog povjerenja, ali da će, ukoliko se to i desi, izvršna vlast nastaviti da radi. On je dodao da bi napuštanje Vlade značilo odustajanje od ključnih opredjeljenja pri potpisivanju Sporazuma o uslovima za slobodne i fer izbore.

SDP, URA i Demos su ranije predložili da A2A ima obavezu da proda Crnoj Gori akcije koje posjeduje u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), dok bi država imala obavezu da ih kupi od A2A, po cijeni od 250 miliona eura. Tražili su da se isplata izvrši u sedam jednakih godišnjih rata. Vlada i A2A su taj predlog odbili.

Bonus video: