Glasanje u ponoć: Prošao ugovor sa A2A

Usvojen je i zakona o potvrđivanja protokola između vlada Crne Gore i Češke koji je preduslov za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima (TE)
86 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 29.07.2016. 22:37h

Skupština je glasovima vladajuće koalicije večeras usvojila predlog odluke o novom akcionarskom ugovoru između države i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG) kojim je omogućeno italijanskom partneru da proda svoj udio u energetskoj kompaniji mimo saglasnosti države trećem licu.

Opozicija je ranije najavila da će u slučaju izglasavanja novog ugovora izaći iz vlade izbornog povjerenja.

Glasanje o odluci za A2A i protokolu, kao i sva ostala glasanja bila su bez direktnog televizijskog prenosa na javnom servisu.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović kazao je u završnim riječima tokom rasprave da je A2A prihvatila da ne može prodaje akcije trećem licu bez saglasnosti države, ali to nije sastavni dio ugovora.

Za novi ugovor ukupno je glasalo 53 poslanika od kojih 41 za i 12 protiv. Ugovor je podržala vladajuća većina DPS, Bošnjačka stranka, Genci Nimanbegu iz Force i Ljerka Dragićević (HGI), Pozitivna Crna Gora i Socijaldemokrate Crne Gore.

Nik Đeljošaj je bio protiv i dio opozicije koji je glasao, dok Andija Popović (LP), Miodrag lekić (Demos) i SDP nijesu bili u sali.

Đeljošaj je juče najavio da će albanska manjina glasati protiv odluke ako im ne prođe predlog zakona kojim bi Tuzi dobile opštinu.

Taj akt nije prošao, ali Nimanbegu je ipak podržao predlog ugovora sa A2A.

Usvojen je i zakona o potvrđivanja protokola između vlada Crne Gore i Češke koji je preduslov za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima (TE). Za taj zakon glasalo je 47 poslanika i vladajuća većina ,SNP i Pozitivna dok su iz DF -a glasali samo Branko Radulović i Emilo Labudović koji su bili protiv.

Bonus video: