Koprivica: Saslušati rukovodstvo i članove DIK-a

"DIK uvodi ograničenje za posmatrače izbora, koje nije zabilježeno u dosadašnjoj praksi - da lice koje prati rad izbornih komisija može prisustvovati samo njihovim sjednicama"
3 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Dragan Koprivica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.07.2016. 10:08h

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica zatražio je od predsjednika Skupštine Darka Pajovića i članova Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces da u što skorijem roku zakažu sjednicu Odbora na kojoj bi se raspravljalo o uskraćivanju prava na praćenje izbornog procesa za nestranačke posmatrače.

"Prije nekoliko dana Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je od DIK dobio službeno ovlašćenje za posmatranje parlamentarnih izbora. Na naše iznenađenje, DIK-a je odlučila da odstupi od prakse koju primjenjuje 15 godina, i da u formi službenog ovlašćenja uvede ograničenje za posmatrače izbora, koja su suprotna zakonu i univerzalno prihvaćenim standardima za fer i demokratske izbore. DIK uvodi ograničenje za posmatrače izbora, koje nije zabilježeno u dosadašnjoj praksi - da lice koje prati rad izbornih komisija može prisustvovati samo njihovim sjednicama. U realnosti, ovo znači zabranu pristupa bitnim radnjama u izbornom procesu: provjeri potpisa i potvrđivanju izbornih lista, štampanju, preuzimanju i distribuciji izbornog materijala, obukama za izbornu administraciju, nadgledanju važnih izbornih radnji u opštinskim izbornim komisijama, naročito u izbornoj noći", navodi Koprivica.

Dodaje da Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da ovlašćeni predstavnici domaćih nevladinih organizacija mogu pratiti kompletan tok izbora i rad organa za sprovođenje izbora.

"Ova zakonska odredba je u skladu sa međunarodnim standardima za fer izbore, Kopenhaškim dokumentom, i standardima i preporukama OSCE-a i Venecijanske komisije, koji jasno predviđaju da „posmatračima međunarodnih i domaćih organizacijama treba biti dozvoljen efektivan pristup svim izbornim postupanjima“. Pored ovoga, DIK-a u svom ovlašćenju uvodi dodatno organičenje da posmatranje biračkog mjesta može posmatrati samo jedan predstavnik po organizaciji. Opšte prihvaćena metodologija posmatranja izbora podrazumijeva posmatranje kroz rad "mobilnih timova" koje čine dva lica, pa odredba onemogućava ovaj način rada kako domaćih tako i inostranih posmatrača izbora".

Indikativno je, kako dodaje Koprivica, da DIK ovo ograničenje uvodi nakon održanih lokalnih izbora u Tivtu.

"Kada smo imali pravo da pratimo sve segmente izbornog procesa. Napominjemo da se parlamentarni izbori održavaju po istom izbornom zakonodavstvu. Smatramo da se državi koja pledira da bude članica EU i NATO ovakve pojave ne smiju tolerisati. Zato predlažemo predsjedniku Skupštine da hitno sazove a Odboru da održi kontrolno saslušanje rukovodstva i članova DIK-a i da donese zaključak u pravcu promjene ove odluke koja uskraćuje stečena i zakonom zagarantovana prava posmatračima izbora", zaključio je Koprivica

Bonus video: