Torturu policije izviđaju 9 mjeseci

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je 18. 10. 2015, dakle odmah nakon što se desio predmetni događaj, samoinicijativno formiralo predmet, koji je u fazi izviđaja i od Uprave policije, kao organa otkrivanja izvršilaca krivičnih djela, zahtijevalo preduzimanje određenih radnji u cilju identifikacije izvršilaca"
111 pregleda 19 komentar(a)
SAJ, Foto: Savo Prelevic
SAJ, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 27.07.2016. 16:21h

Podgoričko tužilaštvo vodi istragu o maltretiranju aktiviste Demokratskog fronta Nikole Bajčetića 17. oktobra prošle godine, tokom razbijanja protesta te političke grupacije, odnosno uklanjanjašatora ispred Skupštine Crne Gore.

Izviđaj, gdje su pod sumnjom policijski službenici, a Bajčetić žrtva, traje još od 18. oktobra, dok je u postupku gdje je on optužen već izrečena presuda- sud ga šalje na tromjesečnu robiju jer je navodno probio policijski kordon.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je 18. 10. 2015, dakle odmah nakon što se desio predmetni događaj, samoinicijativno formiralo predmet, koji je u fazi izviđaja i od Uprave policije, kao organa otkrivanja izvršilaca krivičnih djela, zahtijevalo preduzimanje određenih radnji u cilju identifikacije izvršilaca ,” navodi se u odgovoru portparolke ODT Podgorica, tužiteljke Danke Ivanović-Đerić.

Ona nije precizirala da li je policija dostavila podatke i u kojoj je fazi uopšte taj postupak. Portparolka je navela da je mišljenje ombudsmana, u kome se navodi da je policija primijenila prekomjernu fizičku silu prema Bajčetiću, tužilaštvo dobilo 27. juna ove godine.

Ombudsman je konstatovao, kako je ranije objavljeno, da su policajci “prilikom lišenja slobode Bajčetića zlostavljali, nečovječnim i ponižavajućim postupanjem”.

Funkcioner DF-a je nedavno ponovio da je “bio opkoljen sa 20 policajaca, što se vidi na snimku, daleko brojčano i fizički nadmoćnijim od njega”.

Naveo je da “nije pružao otpor već se nalazio u bespomoćnom položaju, glavom prema dolje".

Ombudsman je u mišljenju naveo i da je neprihvatljiva ocjena Uprave policije da je upotreba sredstava prinude prema Bajčetiću bila zakonita. On je tražio i da Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija bez odlaganja identifikuju sve policijske službenike koji su upotrijebili prekomjernu silu i palicom oštetili Bajčetićevo vozilo.

Iz kabineta predsjednika države Filipa Vujanovićanisu odgovorili da li ima elemenata da predsjednik ublaži zatvorsku kaznu odtri mjeseca ili pomiluje Nikolu Bajčetića. Takođe, nije stigao odgovor na pitanje da li će tražiti mišljenje Komisije za pomilovanja ili unaprijed zna da to ne dolazi u obzir zbog političkog aktivizma Bajčetića.

Da li ste do sada pomilovali ili ublažili kaznu nekomopozicionom aktivisti li osobi osuđenoj za napadna

Ne uliva povjerenje kada su prava policajaca preča

“Simptomatično je da se uvijek ažurno procesuira napad na policajce, a rijetko policijska tortura nad građanima. Primera radi, povodom incidenta ZIKS-u u januaru 2015. godine, kad su neki zatvorenici napali stražare, a ovi onda odmah za tim mučili i zlostavljali zatvorenike,

Državno tuži laštvo je u roku od samo dvije nedelje optužilo zatvorenike, dok je stražare optužilo tek skoro godinu dana kasnije, poslije pritiska Ombudsmana, NVO i EU, a i to suđenje nikako da počne,” ka že direktorica Akcija za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

Ona je dodala da je “slično i u pojedinačnim slučajevimau kojima građani prijave policijsku torturu”.

“Prvo se oni procesuiraju poprijavi policije, a njihove prijave kad i ako dođu na red da se ozbiljno razmotre. Demokratija u kojoj se prava policajaca očigledno pretpostavljaju pravima građana ne uliva povjerenje," prokomentarisala je Prelevićeva.

Bonus video: