Umjesto SDP, BS ide u vlast sa SD?

“Ispravnije pitanje je da li je posjeta šefa BS Husovića uticala na koaliciju", kazao je Nokić
7 komentar(a)
Ramo Bralić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ramo Bralić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.07.2016. 16:43h

Formiranje nove vlasti u Rožajama moglo bi da sačeka završetak parlamentarnih izbora, a, kako trenutno stvari stoje, najrealnije je očekivati da će Bošnjačka stranka za koalicionog partnera odabrati Socijaldemokrate Ivana Brajovića.

Nakon što su prije dva dana jednostrano raskinuli koaliciju sa SDP-om, iz BS poručuju da rasterećeno idu na izbore 16. oktobra.

"Prije izbora imamo planirane jednu redovnu i jednu svečanu sjednicu SO, pitanje koalicije je značajno ali ne prioritetno da se riješi u kratkom roku", rekao je juče za “Vijesti” šef rožajskog odbora BS Amer Nokić i dodao da im ni za jednu od tih sjednica nije potrebna parlamentarna većina.

Nokić je kazao da u međuvremenu očekuju da partije iz rožajske SO konkretizuju svoje ponude i da vjeruje da će SD imati najkorektniju ponudu.

Iz BS su se mogle čuti do prije nekoliko dana pohvale na račun koalicije sa SDP-om. Nagla promjena mišljenja, po riječima šefa OO BS rezultat je pasivizacije koja je "u posljednjem periodu bila prisutna kod predstavnika SDP -a”.

"Da li je to rezultat stanja u njihovoj političkoj partiji, u kojoj rukovodstvo negira BS i vrijeđa bošnjački narod, ili nešto drugo, to je pitanje za SDP", ocijenio je Nokić.

U SDP-u vjeruju da je raskid koalicije rezultat "višemjesečnog pritiska DPS-a i vrha BS-a na rožajski odbor”.

"Simptomatično je da je do te odluke došlo odmah nakon posjete vrha DPS-a Opštini, što se vidi i iz obrazloženja koje zvuči neubjedljivo i predstavlja blijedi pokušaj da se takva odluka pravda, u prvom redu, kod svojih birača, jer su oni ti koji su izigrani. Iz ovoga se jasno vidi da se vrh BS-a otuđio od građana Rožaja i da se rukovodi isključivo svojim ličnim sitno-političkim interesima", saopštio je potparol OO SDP Haris Fetahović.

Do raskida koalicije je došlo dan nakon što su u radnoj posjeti boravili predsjednik i potpredsjednik Vlade Milo Đukanović i Rafet Husović.

"Premijer ima svoju partiju i, čini mi se, da to nije BS. Sjednicu OO, sa utvrđenim dnevnim redom, smo zakazali prije sedmicu dana, a premijer je zakazao svoju posjetu tek prije dan, dva. Ispravnije pitanje je da li je posjeta našeg predsjednika Rafeta Husovića imala uticaja na koaliciju", kazao je Nokić. Posjeta je prvobitno bila planirana za ponedjeljak, 18. jula, ali je iz nekog razloga pomjerena za petak.

Od 15 poslanika bošnjačke nacionalnosti samo su 3 iz BS

Predsjednik OO SDP Izet Bralić je odbacio Nokićeve optužbe da rukovodstvo te partije vrijeđa bošnjački narod.

"SDP je bio branik i zaštitnik svih nacionalnih manjina u Crnoj Gori, naročito teških 90-ih i svih drugih godina. Ljudi iz SDP-a od tadašnjeg rukovodstva, onda na čelo sa Rankom Krivokapićem, Ramom Bralićem, Rifatom Rastoderom upravo su obilježili i taj segment zaštite svih manjina, pa i bošnjačkog naroda. Oni koji danas optužuju SDP da je imao manjak inicijative u zaštiti manjinskih prava, sasvim neosnovano to govore jer su mnogi od tih predstavnika napustili zemlju i skrasili svoje porodice širom Evrope", kazao je Bralić

Bralić je istakao da SDP ne negira Bošnjačku stranku već potencira da neko ko ima podršku 15 do 18 odsto bošnjačkog naroda ne može ekskluzivno tražiti da samo on bude zastupnik tog naroda. On je dodao da od 15 poslanika bošnjačke nacionalnosti samo tri su predstavnici BS, a ostali su iz građanskih partija.

Bonus video: