TRI PUTA ODBAČENA PRIJAVA BOJANIĆA

Zašto je Ivan Brajović izuzetan u odnosu na druge lažne svjedoke?

Bivši nezavisni poslanik Mladen Bojanić traži od Tužilaštva da saopšte razloge Brajovićevog naknadnog izuzeća u odnosu na ostale osobe obuhvaćene prijavom za lažno svjedočenje u slučaju “Ramada”
6328 pregleda 22 komentar(a)
Bojanić tvrdi da je “nemoguće da ODT ne vidi lažan iskaz u svjedočenju Ivana Brajovića”, Foto: Filip Roganović
Bojanić tvrdi da je “nemoguće da ODT ne vidi lažan iskaz u svjedočenju Ivana Brajovića”, Foto: Filip Roganović

Bivši nezavisni poslanik Mladen Bojanić podnio je Višem državnom tužilaštvu pritužbu za preispitivanje rješenja Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), kojim je treći put odbačena prijava za lažno svjedočenje protiv lidera Socijaldemokrata i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i još šest odoba u slučaju “Ramada”.

Bojanić je pritužbu podnio zbog “bitne povrede zakona i pogrešno utvrđenog činjeničkog stanja”, navodeći da mu Više državno tužilaštvo do 31. januara tekuće godine nije dostavilo informaciju da je internim aktom od 19. novembra 2018. godine potvrdilo odbačaj krivične prijave protiv Brajovića.

Više tužilaštvo je početkom februara potvrdilo, kao pravilnu i zakonitu odluku Osnovnog tužilaštva iz oktobra prošle godine, kojom je odbijena Bojanićeva krivična prijava podnijeta protiv Brajovića i još šest osoba zbog davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem direktoru Direkcije za željeznice Nebojši Obradoviću.

“Napominjem da je i ovoga puta, kao i u prethodna dva slučaja, ODT izbjeglo da mi dostavi rješenje kojim se odbacuje moja prijava, već me o tome šturo informiše uz pravnu pouku da u roku od osam dana od prijema informacije mogu podnijeti pritužbu Višem tužilaštvu”, kazao je Bojanić.

On je naglasio da je jedina novina u dopisu o trećem odbačaju njegove prijave informacija da je potvrđena odluka o odbačaju prijave u odnosu na Ivana Brajovića:

“Ističem da se u informaciji Višeg tužilaštva od 19.11.2018. godine, koju sam primio 14.12.2018. godine, taj podatak ne navodi, već se informišem da odluka ODT nije pravilna u odnosu na sva prijavljena lica, pa i Ivana Brajovića, i da se rješenje sa spisima vraća na ponovni postupak i odlučivanje”.

Bojanić je zatražio od Višeg državnog tužilaštva da mu omogući uvid u sve spise kako bi se mogao upoznati sa razlozima ovakvog postupanja ODT-a.

“Očekujem da se saopšte razlozi Brajovićevog naknadnog izuzeća u odnosu na ostala lica obuhvaćena prijavom”, istakao je Bojanić. Direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja. U obrazloženju presude Višeg suda bilo je navedeno da su osim Brajovića, lažno svjedočili i funkcioner SD-a Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić. “Da je predmetno rješenje ODT o odbačaju moje krivične prijave nezakonito, odnosno da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno, lako se može ustanoviti pregledom spisa predmeta koji se vodio pred Višim sudom, a presuda je potvrđena odlukom Apelacionog suda...”, kazao je Bojanić.

On je rekao da se iz tih spisa jasno vidi da je ODT zanemarilo sudski utvrđene činjenice, odnosno donijelo nezakonito rješenje: “Pa tražim da Više državno tužilaštvo ispravi grešku, poništi predmetno rješenje, kao i da podnese optužni predlog protiv navedenih lica zbog lažnog svjedočenja u sudskom postupku”. Bojanić traži i da Više državno tužilaštvo provjeri iz kojih razloga je, uoči donošenja prve odluke po ovom predmetu, rukovodilac ODT, Ljiljana Klikovac, preuzela predmet od tužiteljke Romine Vlahović, koja ga je ranije zadužila i vodila istražne radnje.

On je kazao da se, ukoliko navedeni svjedoci nisu dali lažne iskaze, onda jasno nameće zaključak da su Viši i Apelacioni sud donijeli pogrešnu odluku o krivici optuženog Nebojše Obradovića, odnosno da nije postojalo krivično djelo za koje je pravosnažno osuđen. “Sudski utvrđena istina ne može u istom predmetu biti različita. Prosto je nemoguće da su iskazi navedenih svjedoka istiniti, a okrivljeni je pravosnažno osuđen... Neprihvatljivo, elementarno nelogično i neodrživo je da ODT iskaze svjedoka o održavanju i prisustvovanju navodnim sastancima Direkcije za željeznice u hotelu Ramada tretira kao istinite kad su Viši i Apelacioni sud činjenično utvrdili da se ti sastanci nisu ni desili”, kazao je Bojanić. On je kazao da je nemoguće da ODT ne vidi lažan iskaz u svjedočenju Ivana Brajovića u kojem tvrdi da Direkcija za željeznice Crne Gore nije platila troškove održavanja niti jednog skupa Socijaldemokrata, a sud činjenično utvrdio da to ne odgovara istini, da je Direkcija platila troškove dva skupa i za to krivično djelo pravosnažno osudio okrivljenog.

Stanković da saopšti da li će predmet povjeriti “drugom stvarno nadležnom Tužilaštvu”

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović zatražio je od vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića da mu saopšti da li namjerava da predmet lažnog svjedočenja u slučaju “Ramada” povjeri drugom stvarno nadležnom Tužilaštvu.

“...Posebno imajući u vidu da je izviđaj u navedenom predmetu završen tokom maja 2018. godine, kao i da je Osnovno državno tužilaštvo donijelo tri rješenja u predmetu i da je u dva navrata odbilo da postupi shodno nalogu Višeg državnog tužilaštva koje je ukinulo dva rješenja ODT-a sa obrazloženjem da su preuranjena i nepravilna”, navodi Damjanović u dopisu VDT-u.

On je ukazao da će, s obzirom na protok vremena od učinjenog krivičnog djela u predmetu i podnošenja krivične prijave, odnosno završetka izviđaja i činjenice da ODT odbija da uvaži razloge zbog kojih Više državno tužilaštvo poništava rješenja ODT-a, “moguće preduzeti druge mjere koje su predviđene članovima 131 i 133 Zakona o državnom tužilaštvu”.

Brajović: Crnu Goru ne potresa nikakva afera

Brajović je juče kazao da Crnu Goru ne potresa nikakva afera, “ali je vrlo prisutna u medijima i postoji veliko interesovanje za nju”.

Predsjednik Skupštine boravi u zvaničnoj posjeti Vašingotnu, gdje je juče prisustvovao tradicionalnom molitvenom doručku.

On je u intervjuu za Glas Amerike, odgovarajući na pitanja novinara o aktuelnim aferama Atlas i Koverat, istakao da ne želi da se bavi poslovima drugih organa vlasti i da komentariše postupak koji je u toku.