MUP: DPS Pljevlja pokušava da vrši politički pritisak na Danilovića

"Danilović u pomenutom, kao i u svim ostalim slučajevima, poštovao zakon, i to će raditi i ubuduće, uvjeren da poštovanje prava nije pravno nasilje
9 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2016. 15:07h

Partijsko saopštenje i neprimjerena retorika DPS Pljevlja povodom potpisivanja rješenja o prestanku radnog odnosa Muameru Hadžaliću, načelniku Područne jedinice za teritoriju opština Pljevlja i Žabljak Direktorata za vanredne situacije, predstavljaju drastičan pokušaj političkog pritiska i neprihvatljivog miješanja u rad državnih organa, konkretno MUP-a i ministra Danilovića lično i radi se o evidentnoj opstrukciji napora ovog važnog resora u Vladi izbornog povjerenja i nastojanja da se obezbijede uslovi za održavanje slobodnih i fer izbora, saopšteno je iz MUP-a.

O​​ni su reagovali povodom jučerašnjeg saopštenja DPS Pljevlja u kome su iz te partije rekli da to što je Danilović smijenio Hadžalića klasično djelo pravnog nasilja i samovolje.

Hadžaliću je prekjuče prestao radni odnos u MUP jer je pravosnažnom presudom osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu, a rješenje je potpisao Danilović.

"Danilović u pomenutom, kao i u svim ostalim slučajevima, poštovao zakon, i to će raditi i ubuduće, uvjeren da poštovanje prava nije pravno nasilje. Zakonska je obaveza ministra unutrašnjih poslova, kako god se on zvao i bio "ad hoc" ili ne, da potpiše rješenje o prestanku radnog odnosa službeniku ili namješteniku ukoliko je pravosnažnom presudom osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu", navodi se u saopštenju MUP.

U saopštenju ed dodaje da je pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Pljevljima Hadžalić, oglašen krivim za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, i osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci.

"Radi se dakle o rješenju iz pravno radnog odnosa unutar MUP i rješenju na koje Hadžalić ima pravo žalbe po zakonskoj proceduri, a ne o "pravnom nasilju i samovolji", što je kvalifikacija do koje je DPS Pljevlja došao nakon konsultacija sa neimenovanim advokatom, za kojeg se ne zna koga zastupa, budući da se u rješenju nigdje ne pominje DPS. Ostaje nejasno po kojem osnovu DPS angažuje advokata da zastupa Hadžalića u sporu koji se isključivo tiče radnog prava", kazali su iz MUP.

Iz MUP su rekli i da je nejasno i zašto se anonimnni advokat i DPS oglašavaju prije nego što se o svemu izjasni sam Hadžalić.

"Ovakav partijski istup otvara pitanje - treba li ubuduće sva rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova slati na uvid partijama i strankama ukoliko se ona odnose na njihove članove i simpatizere? Uvjereni smo da ne", . Dio partijskog reagovanja u kojem se navodi da „djelo za koje je uslovno osuđen gospodin Hadžalić nije imalo niti ima ikakve posledice po instituciju u kojoj je zaposlen, što govori i činjenica da je na istu funkciju ponovo izabran u maju ove godine” ostavljamo sudu javnosti, jer je pravosuđe kroz presudu i kvalifikaciju tog djela već saopstilo svoj konačan stav", zaključuje se u saopštenju MUP.

Prizemnu retoriku OO DPS Pljevlja i kvalifikacije na račun ministra Danilovića nećemo komentarisati ni sada, ni ubuduće.

Bonus video: