Gošović: Pažin da obezbijedi poštovanje prava građana

Gošović je naveo da je Ministarstvo pravde aktom dalo je saglasnost na izgled i sadržinu inoviranog obrasca prekršajnog naloga koji je utvrdio Glavni grad - komunalna policija
5 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Demokrate
Neven Gošović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 24.07.2016. 09:56h

Demokratska Crna Gora pozvala je ministra pravde, Zorana Pažina da obezbijedi da obrasci prekršajnih naloga Glavnog grada sadrže pouku da se plaćanjem dvije trećine kazne ona smatrati plaćenom ako se to uradi u roku.

Poslanik Demokrata, Neven Gošović je, u otvorenom pismu Pažinu naveo da je Skupština donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima koji je stupio na snagu 07. avgusta 2014. godine.

Kako je pojasnio, odredbama Zakona propisano je da će se novčana kazna smatrati u cjelosti plaćenom ako kažnjeno, odnosno osuđeno lice plati dvije trećine novčane kazne u roku određenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom, odnosno pravosnažnom sudskom odlukom.

"Takođe, Zakonom o prekršajima propisano je da se prekršajni nalog izdaje u pisanoj formi, i da sadrži pouku o načinu plaćanja novčane kazne, štete i troškova sa odgovarajućim žiro računom i upozorenje o posljedicama neplaćanja, te da ovlašćeni organ za izdavanje prekršajnog naloga utvrđuje obrazac prekršajnog naloga koji, uz prethodno pribavljeno mišljenje ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa", precizirao je Gošović.

On je naveo da je Ministarstvo pravde aktom dalo je saglasnost na izgled i sadržinu inoviranog obrasca prekršajnog naloga koji je utvrdio Glavni grad - komunalna policija.

"Međutim, navedeni obrazac prekršajnog naloga ne sadrži pouku da će se novčana kazna, saglasno članu 234 stav 2 Zakona o prekršajima, smatrati u cjelosti plaćenom ako kažnjeno lice plati dvije trećine novčane kazne u roku određenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom", ukazao je Gošović.

On je ocijenio da građani, po prirodi stvari, ne mogu imati neposredno saznanje o njihovim pravima u pogledu plaćanja novčanih kazni određenih prekršajnim nalogom.

“Zato obrazac prekršajnog naloga, u skladu sa zakonom, mora sadržati pouku da će se novčana kazna smatrati u cjelosti plaćenom, ako učinilac prekršaja plati dvije trećine novčane kazne u roku određenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom”, smatra Gošović.

On je dodao da obrazac prekršajnog naloga kojeg izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava policije, sadrži gore naznačenu pouku.

"Obrazac prekršajnog naloga kojeg izdaje Komunalna policija Glavnog grada, a na koji obrazac je Ministarstvo pravde dalo saglasnost, ne sadrži takvu pouku", istakao je Gošović.

On je ocijenio da taj propust Komunalne policije Glavnog grada i Ministarstva pravde ima veoma negativne posljedice na ostvarivanje prava građana utvrđenih zakonom.

"Građani Podgorice koji su,u roku utvrđenom prekršajnim nalogom umjesto dvije trećine uplatili cjelokupan iznos novčane kazne, pretrpjeli su štetu u vidu više uplaćenog iznosa novčane kazne", naveo je Gošović.

Sa druge strane, kako je rekao, u tom iznosu ostvareni prihodi Budžeta Glavnog grada predstavljaju sticanje bez osnova.

Gošović je ukazao da takvo stanje u Glavnom gradu traje još od 07. avgusta 2014. godine.

"Gospodine ministre, imajući u vidu naznačeno, pozivam Vas da bez odlaganja preduzmete mjere iz Vaše nadležnosti kojima ćete obezbijediti poštovanje prava građana Crne Gore utvrđenih članom 234 stav 2 Zakona o prekršajima, i o utvrđenom činjeničnom stanju u svim jedinicama lokalne samouprave u Crnoj Gori i preduzetim mjerama obavijestite javnost", rekao je Gošović.

Bonus video: