IZMJENE ZAKONA PREDLOŽIO ANDRIJA POPOVIĆ

Vlada ne podržava da 9. maj i 15. novembar budu državni praznici

„U tom smislu se i država Crna Gora opredijelila da obilježavanjem 21. maja- Dana nezavisnosti i 13. Jula- Dana državnosti doprinese afirmaciji i očuvanju svojih najvećih tekovina, nezavisnosti i državnosti“, kaže se u obrazloženju
67 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.07.2016. 14:01h

Crnogorska Vlada smatra da ne treba prihvatiti predložene zakonske izmjene kojima je predviđeno uvođenje novih praznika- 9.maja –Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope i 15. novembra – Dana Zemaljsko antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNO) Crne Gore i Boke.

Izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima predložio je poslanik Andrija Popović.

Vlada podsjeća da ustanovljavanjem državnih praznika svaka država nastoji da čuva, njeguje i obilježava najznačajnije datume iz svoje prošlosti, kao nasljeđe koje čini njenu osobenost i prepoznatljivost u državotvornom, kulturnom ili nekom drugom važnom kontekstu.

„U tom smislu se i država Crna Gora opredijelila da obilježavanjem 21. maja- Dana nezavisnosti i 13. Jula- Dana državnosti doprinese afirmaciji i očuvanju svojih najvećih tekovina, nezavisnosti i državnosti“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, za Crnu Goru 13. jul ima mnogostruko značenje.

Njime se, prije svega, obilježava početak organizovane borbe crnogorskog naroda protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, odnosno obilježavaju se najslavnije i najsvjetlije tekovine naše antifašističke borbe, koja se vodila za oslobođenje od neprijateljskih oružanih snaga i uspostavljanje slobodne države Crne Gore.

„Na taj način, 13. jul ima neprikosnovano mjesto kada se govori o crnogorskom antifašizmu i, u simboličkom značenju, sublimira i sve druge tekovine naše antifašističke borbe, a uzimajući u tom kontekstu i tekovinu Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke“, kaže se u mišljenju Vlade.

Podsjeća se da je 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope datum koji je Evropska komisija ustanovila povodom takozvane Šumanove deklaracije, kojim je započet proces evropskih integracija.

„Taj datum se prigodnim aktivnostima obilježava u Evropi, pa i u Crnoj Gori. Međutim, ni u jednoj državi članici Evropske unije on nema karakter državnog praznika i nije ustanovljen zakonima kao državni praznik“, navodi se u mišljenju Vlade.