Ko hoće da kompromituje tužioce?

Očigledno se radi o organizovanim strukturama organizovanog kriminala i države, kaže Miljanić
73 pregleda 15 komentar(a)
Stanković, Katnić i Marković, Foto: Savo Prelević
Stanković, Katnić i Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.07.2016. 06:35h

Poslanici u Skupštini Crne Gore pozvali su vrhovnog i glavnog specijalnog tužioca Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića da saopšte ko su osobe koje pokušavaju da ih kompromituju.

Oni vjeruju da iza toga stoje iste strukture koje pokušavaju i da smanje nadležnost tužilaštvu izmjenama propisa, a da načelna podrška premijera Mila Đukanovića tužilačkom vrhu u stvari predstavlja paravan iza koga nema volje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Katnić je prije dva dana na Odboru za antikorupciju rekao da su pojedine strukture pokušale da njega, kolege iz Specijalnog tužilaštva i VDT Ivicu Stankovića korumpiraju privilegijama poput školovanja djece u inostranstvu, zapošljavanjem, a zatim kompromitiju - fingiranjem podmićivanja. Pojedinim tužiocima nuđeni su milioni eura, a u predmetu Veselina Mujovića otkriveno je da je pokušao da osramoti tužilaštvo navodnim podmićivanjem člana porodice VDT-a.

Takođe je otkrio da je policija postavila zasjedu njegovoj supruzi, koja je službenica Opštine Podgorica, jer je imala anonimnu dojavu da će primiti mito. Njoj je, kako je rekao, u čokoladi bilo ubačeno 4.000 eura, ali je nije uzela.

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović pozvao je državne institucije da doprinesu raskrinkavanju svih koji pokušavaju da se, kako je rekao, igraju sa tužilačkom organizacijom i Specijalnim državnim tužilaštvom.On je Slobodnoj Evropi rekao da je svaka opstrukcija u dokazivanju istine Katnićevih navoda ravna saučesništvu u zločinu ili saučesništvu u organizovanom kriminalu.

“Samo paralelne strukture, finansijski i politički moćne, mogu da prijete i pokušavaju da podmite specijalnog tužioca. Očekujemo da Katnić objelodani ko su ljudi koji su to pokušali ... Jasno je da u Crnoj Gori nema puno onih koji imaju da ponude višemilionski iznos, kao ni da sebi mogu dati za pravo da na neki način sabotiraju specijalnog tužioca,” rekao je “Vijestima” poslanik URA Miloš Konatar.

Poslanik Demokrata Velizar Kaluđerović pohvalio je spremnost tužioca da otvoreno ukaže na “opasne pojave”, ali da se očekuje odgovor da li su povodom tih pokušaja preduzeli postupke.”Jedino ih može izviniti argumentacija da zbog toga treba sačekati kraći period,”rekao je on.

I poslanik Demosa Zoran Miljanić pitao je da li su te osobe procesuirane i dokle se stiglo u istrazi. “ Ovdje se očigledno radi o organizovanim strukturama organizovanog kriminala i države, a ključno je pitanje ko su dva policajca koja su čekala da uhapse Katnićevu suprugu”, smatra Miljanić.

I poslanik vladajuće DPS Miodrag Vuković dijeli dio argumenata kolega iz opozicije”. On očekuje brzu reakciju Katnića jer, kako je istakao, ne mogu druge instutucije kojima to nije ustavna nadležnost sprečavati agresiju i pokušaje kompromitacije. “Na ličnom primjeru će najbolje pokazati odlučnost, kompetentnost, profesionalnost, efikasnost i sposobnost blagovremenog djelovanja sprečavanja i eliminisanja i u pokušaju nekih loših djelovanja”, rekao je Vuković za “Vijesti”.

Poslanici vjeruju da ovi događaji imaju veze sa namjerama da se tužiocima uskrati da budu šefovi krvičnih istraga, što piše u preporuci Izvještaja Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koji je dostavljen Odboru za odbranu i bezbjednost.

“Najavama izmjena zakona opasno se pokazuje da je politička volja za jasnom borbom protiv organizovanog kriminala na ovaj način dovedena u pitanje. Jedina struktura koja ima cilj da spriječli rad specijalnog državnog tužilaštva je DPS. Ako se krene sa smanjenjem nadležnosti tužilaštvu, to je znak ko stoji iza svega ovoga”, navodi Konatar.

O rušenju “četvrte grane vlasti” Odbor za bezbjednost - 29. jula

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj će biti saslušani čelnici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Biroa za operativnu koordinaciju službi, VDT-a i Specijalnog tužilaštva Milo Đukanović, Duško Marković, Ivica Stanković i MIlivoje Katnić, povodom izvještaja Vijeća kojim se oštro kritikuju tužiocii njihovi šefovi, zakazana je za 29.juli, saznaju “Vijesti”.

Sjednicu je inicirao Velizar Kaluđerović,uz podršku poslanika DF-a, nakon alarmantog izvještaja Vijeća u kome se tužilaštvo optužuje da se ponaša kao četvrta grana vlasti. U izvještaju, označenom stepenom tajnosti, piše da policija i ANB uspješno rade na otkrivanju počinioca krivičnih djela organizovanog kriminala, ali da tužioci to adekvatno ne prate, posebno ne procesuiraju šefove organizovanih kriminalnih grupa.

Zbog toga su, tvrdi Vijeće, loši rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala. Vladi se zato sugeriše da pripremi izmjena Zakonika o krivičnom postupku kako bi tužilaštvu bile oduzete velike ingerencije.

VDT Ivica Stanković rekao je prije dva dana da on ne dobija obavještajne podatke, izuzev dnevnih informacija policije koji sadrže uglvnom podatke o sitnim krivičnim djelima.

Bonus video: