Đukanović u Rožajama: Nezaposlenih mora biti manje

Uz obećanu pomoć Vlade, brže ćemo napredovati, kaže Nurković
50 pregleda 19 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.07.2016. 19:42h

Premijer Milo Đukanović ocijenio je da se mora rješavati problem nezaposlenosti u Rožaju.

Tokom posjete gradu, Đukanović je kazao da stopa nezaposlenosti u Rožajama iznosi 27 procenata i da je najveća poslije Andrijevice i Bijelog Polja.

On je kazao da je saradnja sa lokalnom upravom "veoma primjerena" i da je zahvaljujući tome obavljen jedan važan dio posla - konsolidaciju javnih finansija.

"Time su stvoreni uslovi da Opština u finansijskom smislu redovno funkcioniše i da ima mogućnost da iz svog budžeta izdvaja sredstva za realizaciju razvojnih projekata", kazao je Đukanović, koji je sa potpredsjednicima Vlade, Rafetom Husovićem i Petrom Ivanovićem, razgovarao sa predstavnicima lokalne vlasti.

Đukanović je najavio da slijedi uređenje infrastrukture i otvaranje novih radnih mjesta, što su po njemu dva “ponajvažnija aspekta kvaliteta zivota”.

"Mislim da smo logično definisali prioritete, među kojima su vodosnabdijevanje i zbrinjavanje otpadnih voda. Pričali smo o potrebi gradnje nove škole i vrtića, a dobar dio pažnje smo posvetili stvaranju pretpostavki za razvoj biznisa... Ovo je sredina u koju sam sa zadovoljstvom dolazio tokom prethodnog perioda, gdje smo vrlo ugodno razgovarali o biznis idejama jer je ovdje sve odisalo dobrim preduzetničkim duhom”.

Kazao je da su razgovarali o razvojnim projektima u oblasti turizma, poljoprivrede, industrije i energetike.

"I čini mi se da smo postigli dobre dogovore. Vlada će u narednom periodu sa još boljim mogućnostima biti apsolutna podrška Rožajama u ostvarivanju svega onoga što su zdravi razvojni projekti ovoga kraja".

Predsjednik Opštine Ejup Nurković istakao je da ga raduje najava jačeg prisustva Vlade, jer sa "našim budžetskim i fiskalnim kapacitetima nijesmo u stanju da neki veći projekt uradimo samostalno".

"Uz pomoć Vlade, koja nam je obećana, brže ćemo napredovati i razvijati Rozaje".

Nurković je istakao da je dogovoreno da se radi na pronalaženju strateških partnera za oživljavanje pogona već zatvorenih fabrika.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti", Đukanović je kazao da nije detaljno informisan o tome da je Bošnjačka stranka odmah po dolasku na vlast u Rožajama otpustila više od 30 članova DPS-a i da su na posao vraćeni samo oni koji su prešli u BS.

"Postoji višak zaposlenih i to je potrebno racionalizovati. Sigurno je i ovdje došlo do ukidanja pojedinih radnih mjesta, što je u crnogorskom ostrašćenom društvu moguće gledati kroz partijsku prizmu. Događa se to, vjerovatno, i ovdje kao i u drugim sredinama. Svaka vlast kada dođe gleda da, uz ono što su lokalni, ostvari i svoje partijske interese”.

Dok je Đukanović odgovarao, Nurkoviću je partijski šef Husović sugerisao da se uključi, pa je predsjednik Opštine kazao da otpuštanja nijesu bila po političkoj liniji, već da su ispravljali nezakonitosti prethodne DPS vlasti.

Bonus video: