Demokrate: Popović radi na štetu Budve, a u korist "prve familije"

Demokrate su poručile Radoju Žugiću da će se radije osloniti na "viziju komaraca iz Buljarice, nego na DPS pljačkašku viziju"
17 komentar(a)
Demokrate Budva, Foto: Demokrate
Demokrate Budva, Foto: Demokrate
Ažurirano: 22.07.2016. 15:09h

Tender za valorizaciju lokaliteta Buljarica u Budvi je nelegalan i netransparentan, saopšteno je iz Opštinskog odbora Demokrata Budve.

Oni napominju da je na sledećoj sjednici SO Budva zakazanoj za ponedeljak 25.07.2016. godine u Dnevnom redu, predsjednik opštine Budva, Srđa Popović, predlažio usvajanje DUP-a Buljarica.

Demokrate dodaju da javnost treba da zna da je Popović članstvom u Tenderskoj komisiji i svojim ukupnim postupanjem vezano za Buljaricu izašao iz svojih nadležnosti, i to na štetu države i Budve, a u korist “prve familije”, "advokatsko-klijetenlističko-tajkunskih krugova i ostalih sitnih biznis privezaka vrha DPS-a".

"Prvo da kažemo da su posljednja četiri DUP-a poslata iz Budve na saglasnost u MORT glatko odbijena, uz obrazloženja da je u toku usvajanje PPPNOP i da ništa od planova nižeg reda neće biti odobreno do donošenja tog plana, ali evo, gle čuda, Buljarica, koja je jedna od ključnih lokacija u obalnom područiju, izgleda može. Ostavljamo javnosti da sama zaključi zašto je to tako, mada naše informacije govore da je tako naređeno upravo iz kabineta ministra neodrživog razvoja i divlje gradnje, gospodina Gvozdenovića", kazale su Demokrate.

U prilog svojim tvrdnjama, dodaju Demokrate, govori i Saglasnost MORT-a na predlog DUP-a od 21.07.2016. godine, iako je predloženi Dnevni red za sjednicu SO od 18.07.2016. godine, "što jasno govori da je DUP naručen “odozgo” i da je saglasnost data na brzinu, uprkos tome što su svi DUP-ovi u poslednje vrijeme glatko odbijeni".

Oni zahtjevaju da Popović objasni kako je znao da će mišljenje biti pozitivno i da može kandidovati Odluku!

"DUP Buljarica se radi godinama, tako da je i sadašnji tajming usvajanja istog vrlo indikativan. Odbornici još uvjek znaju ni šta treba da izglasaju, iako je sjednica SO Budva zakazana za ponedeljak, i nemaju nikakav materijal, ali imaju obrazloženje da se to radi zbog legalizacije objekata domicilnog stanovništva, što naravno pozdravljamo. Međutim, kao što smo se već mnogo puta uvjerili, DPS ne misli o građanima Crne Gore, ni o Buljarici, ni o bilo čemu drugom. Iako je za stavljanje na tender miliona kvadrata u vlasništvu Opštine Budva po zakonu potrebna odluka i odobrenje SO Budva, niko nije ni konsultovao ni SO Budva, ni Opštinu. Popoviću je samo naređeno šta da radi, i on, kao pravi partijski vojnik, odmah postupa po naređenju, bez obzira na posledice po grad i građane Budve koje samo formalno predstavlja. Ono što javnost ne zna je da se više puta do sada pokušalo izglasati sporno izmještanje ingerencija na Vladu Crne Gore, međutim, i pored velikog pritiska na troje odbornika DPS-a, čije porodice imaju imovinu u Buljarici, te zbog toga ne žele da glasaju za takvu štetnu odluku, nisu uspjeli u namjeri i to nije izglasano", navodi se u saopštenju Demokrata Budve..

Demokrate dodaju i da troje pomenutih odbornika su "pritiskali" svi redom, "od lokalnih funkcionera Opštine, i to istih onih koji su sada optuženi za teška krivična djela koja su mahom priznali, preko MORT-a i raznih drugih neformalnih adresa, sve do poznatog podgoričkog advokata koji je konslutant Vlade Crne Gore za Buljaricu".

"Gospoda odbornici su do sada izdržali, naravno, samo zbog svojih ličnih interesa, pa se krenulo drugim putem, na silu i protivzakonito, naravno. Vlada Crne Gore je proglasila javni interes na tom prostoru, i to usvajenjem Informacije, iako je to pravno gledano nemoguće, jer je forma za proglašavanje javnog interesa jedino Odluka, a ne Informacija. Naravno, Opština Budva ćuti i sluša, i čini nam se da ako Milo naredi Popoviću da zapali Budvu, on će to odmah i uraditi. Ovako servilne vlasti u Budvi odavno nije bilo, pa je sada jasno da sve što su Milo i Duško izgubili postavljanjem Popovića, u smislu neznanja, nedostatka takta, osnovne pristojnosti itd,itd. je nadomješteno apsolutnom poslušnošću. Još da vidimo šta će biti sa lokacijom Lučice u Petrovcu, i da li će ministar Gvozdenović “slomiti” direktora Agencije za planiranje Budve, Kapisodu i slika će biti potpuna", kazale su Demokrate.

Oni su se direktno obratili građanima Buljarice, napominjući ih da "što god da im je obećno da znaju da ćete sa njima ostati kratkih rukava, da će njihova zemlja biti oteta i upotrebljena za punjenje njihovih džepova jer je uvjek tako sa DPS-om".

"Mi u Demokratama od početka zagovaramo pristup - prvo domicilno stanovništvo i javni interes, pa svi ostali, to je jedini logičan i pošten pristup, sve ostalo vodi nas u propast. Ovo je naravno samo jedan aspekt problema, drugi je naravno održivost projekta. Izjave poput onih od strane predsjednika Tenderske komisije, gospodina Žugića, više su nego uvreda za svakog ko ima trunku dostojanstva i intelekta. Reći da je za Buljaricu sad ili nikad, i pozivanje da oni koji kritikuju dovedu investitora pod istim uslovima su smiješne, skoro smiješne kao i projekat novog “starog grada” u Buljarici, 10 ili 12 hotela, 300 ili 500 miliona eura, desetine hiljada radnika itd itd. Odakle ta radna snaga dolazi gospodine Žugiću, kad i sada uvozimo radnu snagu? Gospodine Žugiću je li razlika 200 miliona eura neki sitni faktor u toj odluci? ", kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Oni su poručili Radoju Žugiću da će se radije osloniti na "viziju komaraca iz Buljarice, nego na DPS pljačkašku viziju", i da dolaze nove generacije koje će sigurno biti bolje, te da bi "možda i njima nešto da ostavimo da valorizuju".

Demokrate su uputile i javni poziv specijalnom tužiocu, da se zainteresuje za Buljaricu, jer, po njihovom mišljenju, cijeli posao ima mnogo nedostataka, i možda njegovim uključenjem se izbjegnu nenadoknadivi gubici kasnije.

Bonus video: