Rožajski DPS: Lokalna vlast nam ne da uvid u podatke o broju zaposlenih

Iz OO DPS navode da će traženi podaci pomoći da se utvrdi da li postoji zloupotreba opštinskih resursa u političke svrhe, te da i opozicija i javnost imaju pravo da budu upoznati sa tim činjenicama
4 komentar(a)
rožaje, opština, Foto: Aida Skorupan
rožaje, opština, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 22.07.2016. 09:22h

Rožajsko rukovodstvo ni nakon dvadesetak dana kontroloru opozicije nije dostavilo podatke o broju upošljenih u toj ustanovi, čime se sabotira ili usporava primjena zakona o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, smatraju u lokalnom DPS-u.

"Na osnovu lex specijalisa, naš kontrolor je usmenim putem 29. juna, a pismenim i 11. jula od sekretara Sekretarijata za opštu upravu zatražio spisak upopljenih u rožajskoj Lokalnoj upravi do prvog januara ove godine, odnosno ukupno zapošljenih zaključno sa 30. junom. Odgovor ni do danas nijesmo dobili, uz opravdanje da je nadležni službenik navodno na odmoru", saopštili su iz OO DPS i dodali da će ti podaci pomoći da se utvrdi da li postoji zloupotreba opštinskih resursa u političke svrhe, te da i opozicija i javnost imaju pravo da budu upoznati sa tim činjenicama.

"Cilj nam je i da saznamo koliko je tačno uposlenih u lokalnoj administraciji kako bi otklonili dilemu da li se radi o 300, 350 ili 400 koji primaju platu iz lokalnog budžeta. Iz Lokalne uprave imamo saznanja i da se pojedini zapošljeni vode u radnom odnosu i redovno primaju zarade, a uopšte ne dolaze na posao. Zabrinjava i činjenica da postoji veliki broj volontera koji se primaju i u posljednje vrijeme, bez prethodnog oglašavanja konkursa na Zavodu za zapošljavanje, što je jedna od zakonskih obaveza", kazali su iz rožajskog DPS-a.

Volonterima se, tvrde iz najveće opozicione partije, naknade isplaćuju pod sumnjivim okolnostima.

"Naša saznanja upućuju da se to radi preko mjesnih zajednica, NVO ili na druge načine. To je teško dokazati jer je riječ o sredstvima koja su predviđena budžetom početkom godine i teško je kontrolisati kako ih mjesne zajednice ili drugi subjekti zaista troše", kazali su iz DPS -a i dodali da opstrukcije njihovog kontrolora od strane vladajuće BS-SDP-SD koalicije traju od samog početka, ali da, ipak, vjeruju da će uspjeti da razotkriju niz nepravilnosti u radu LU o čemu će javnost i nadležne institucije biti blagovremeno informisane.

Iz kabineta predsjednika Opštine nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti", a izvor iz BS je potvrdio da je sekretar Sekretarijata za opštu upravu na odmoru, ali da skoro svakodnevno dolazi na posao po nekoliko sati "kako tekuće obaveze ne bi trpjele".

Bonus video: