Vlada stavila bar pet miliona u džep Acu Đukanoviću

Milićeva tražila ovlašćenje da sa Đukanovićem potpiše dogovor, ali je Vlada promijenila stav
225 pregleda 68 komentar(a)
Aco Đukanović, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Aco Đukanović, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.07.2016. 05:23h

Vlada Crne Gore odlučila je da prekine postizanje sporazuma između države, odnosno zaštitnika državnih interesa, sa premijerovim bratom Acom Đukanovićem u trenutku kada je pristao da mu se plati 5.507.929 eura odštete u slučaju “Limenka”.

To je duplo manje nego što mu je država isplatila nakon pravosnažne presude na ime troškova i izmakle dobiti, jer se MUP nije iselio iz zgrade na zemljištu koje je Đukanović kupio.

To pokazuju dokumenata iz sudskih spisa u ovom predmetu, u koje su “Vijesti” imale uvid.

U trenutku raskida ugovora sa državom, Aco Đukanović je potraživao od države 6,4 miliona eura. Tokom pregovora njegovog advokata Vida Đakonovića sa zaštitinicom imovinskih interesa, Aco Đukanović je “pristao da se u ime države odrekne 613.592 eura za izgubljenu dobit za godinu dana, pod uslovom da mu se novac isplati do 15. januara 2013.

Pravosnažnom presudom Vrhovnog suda, Đukanović je od države na ime naknade štete - izmakle dobiti dobio oko 10,5 miliona eura. Toliko su obračunale Demokrate, koje su ranije podnijele prijavu tužilaštvu, dok Ministarstvo finansija nije objavilo koliko je ukupni iznis koji je Đukanović dobio iz državne kase.

Iz spisa predmeta vidljivo je zašto je Aco Đukanović izabrao sud umjesto dogovora sa Vladom, na čijem je čelu njegov brat:

Tadašnja zaštitnica imovinskih interesa države Mirjana Milić je Aca Đukanovića 22. juna 2012. obavijestila da nema ovlašćenje da prihvati poravnanje koje je dogovoreno sa njim, jer na to po zakonu ima pravo samo do iznosa od 30.000 eura. Ona je u dopisu Đukanoviću navela da je “Vlada upoznata da je postignuta saglasnost oko roka uplate iznosa nadoknade štete“, koji je sa Đukanovićem usaglašen, do 15. januara 2013 - kao što je on i zahtjevao u pregovorima.

Zaštitnica državnih interesa tražila je, kako navodi, ovlašćenje od Vlade da ide na Centar za posredovanje, kako bi se sporazum sa Đukanovićem formalizovao. Ali je u međuvremenu, kako navodi u dopisu premijerovom bratu, dobila drugačiji nalog od Vlade na čijem čelu je tada bio Igor Lukšić. “Na sjednici Vlade je konstatovano da nije postignut sporazum između vas (Aca Đukanovića) i države i da će se o predmetnim stavima odlučivati u sudskom postupku”, navodi se u obavještenju Milićeve Đukanoviću.

Ona ne precizira kada je ta sjednica održana, niti čime je takav stav Vlada obrazložila. U dokumentima zaštitnika navodi se da je Đukanović tokom pregovora o medijaciji, koje je pokrenuo 11. novembra 2011, pristao da mu se ukupno isplati 5, 5 miliona eura na ime kupopodajne cijene, plaćenih poreza i neosnovanog korišćenja zemljišta od strane MUP-a.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prije dva dana je saopštio da u tom slučaju nema krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, ali da je predmet uputio Osnovnom tužilaštvu jer postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo nesavjestan rad u službi. Prema informacijama „Vijesti“ ODT Podgorica je počelo izviđaj uvidom u spise pravosnažnog predmeta koje je 30. juna tražila zamjenica podgoričkog tužioca Zorica Milanović.

Šteta po državu nastupila je zbog neizvršenja obaveza utvrđenih Ugovorom o prenosu prava korišćenja na gradskom građevinskom zemljištu površine 7.637 m2 kojeg su država - Uprava policije i Aco Đukanović zaključili 20. maja 2008.

Zaštitnica države više puta upozoravala da se krši ugovor

Iz spisa premeta, u koje su “Vijesti” imale uvid, ne može se zaključiti ko je pojedinačno donio odluku u ime Vlade da se kasni sa iseljenjem iz “limenke”, ni ko je predložio a Vlada verifikovala da se odustane od medijacije za premijerovim bratom. Kada je ugovor potpisan premijer je bio Milo Đukanović, a kada je donijeta odluka o obustavi posredovanja Igor Lukšić. Državne interese je u slučaju “Limenka” zastupala zamjenica Mirjane Milić, Radomirka Raičević koja u više navrata pisala predstavnicima državnih organa, koji su bili nadležni, da se poštuje ugovor sa Đukanovićem. Pošto je on tražio da se do 28. 5. 2010. demontira “Limenka”, što je I kranji rok u ugovoru, zaštitnica je podsjećala Veselina Veljovića, tada direktora Uprave policije, ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića, direktora Uprave za imovinu Blaža Šaranovića… na kršenje ugovora. U spisima premeta se vidi da su jedino Veljović i predstavnik Uprave za imovinu odgovorili. Zbog ignorisanja njenih dopisa, ona je tražila i pomoć šefice - Mirjane Milić. Dvije godine nakon isteka roka za iseljenje 14. maja 2012. zaštitinica obavještava Đukanovića da mu ne može saopštiiti kada će se MUP iseliti iz zgrade. U vrijeme potpisivanja ugovora, na čelu UP kao samostalnog organa Bio je Veljović, a ministar MUP-a bio je Jusuf Kalamperović do juna 2009.

Bonus video: