Minić: Institucije skrivaju podatke od javnog interesa

"Nakon 45 dana ćutanja administracije i odgovornih lica u ovim, sada je već jasno, zarobljenim preduzećima, istim direktorima uputila sam 6 urgencija 28. decembra 2018. godine, na koje nijesam dobila odgovor ni do današnjeg dana"
1232 pregleda 3 komentar(a)
Minić, Foto: Demokrate
Minić, Foto: Demokrate

Da je ćutanje DPS-SD funkcionera, kao i njihovog “biranog” kadra postao opšti trend, pomodarstvo ili epidemija, najbolje govori u prilog činjenica da čak šest direktora, koliko ih ima na čelu nacionalnih parkova Crne Gore, ne žele, neće ili ne smiju da odgovore na poslate im zahtjeve po članu 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore, saopštila je poslanica Demokrata Valentina Minić.

Ona objašnjava da je 14. novembra prošle godine, prije 86 dana, uputila šest zahtjeva za dostavljanje podataka i dokumenata.

"Zahtjevi su, preko skupštinke službe, upućeni 'na ruke' 6 direktora i to: direktoru JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Elviru Klici, direktoru Nacionalnog parka Durmitor, Tomu Pajoviću, direktoru Nacionalnog parka Biogradska gora, Saši Jekniću, koordinatoru Nacionalnog parka Prokletije, Admiru Laliću, direktoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero, Nenadu Ivanoviću i direktoru Nacionalnog parka Lovćen, Veselinu Živanoviću", dodaje ona.

"Nakon 45 dana ćutanja administracije i odgovornih lica u ovim, sada je već jasno, zarobljenim preduzećima, istim direktorima uputila sam 6 urgencija 28. decembra 2018. godine, na koje nijesam dobila odgovor ni do današnjeg dana".

Minić pita zašto su tajna pitanja koja se tiču broja zaposlenih po guvoru na određeno i neodređeno vrijeme, ugovorima o djelu, privremenim i povremenim poslovima, godišnjim prihodima, reashodima i opremi preduzeća.

Poslanica Demokrata, kako navodi, očekuje da joj Generalni sekretar Skupštine rasvijetli zašto se na ta pitanja izbjegava odgovor, a kojeg je, tvrdi, dopisom obavijestila o nepostupanju i ćutanju sa šest adresa.

"Da podatke od javnog interesa ne kriju samo direktori javnih preduzeća, pokazalo je i ćutanje ODT-a na čelu sa Ljiljanom Klikovac, koja se, ni nakon 41 dan nije udostojila da odgovori u kojoj je fazi krivični postupak koji je, na osnovu nalaza kontrole DRI, pokrenut protiv bivšeg direktora JP Nacionalni Parkovi Crne Gore, Zorana Mrdaka. S obzirom da je prošlo godinu i osam mjeseci otkako je ovaj predmet ustupljen ODT-u, mišljenja sam da javnost mora da zna da li će i ovaj slučaj zastariti kako to obično biva u “nezavisnim” tužilaštvima", saopštila je Minić.

"Gospodo, ovim putem vas javno pozivam da svojim neodgovornim ponašanjem i tinejdžerskim manirima ne dižete dodatno gledanost sramnog rijaliti šou programa, u kojem su se zatekle sve institucije Crne Gore, na čelu sa njenim predsjednikom, te da, bez daljeg odlaganja, odgovorite na postavljena pitanja koja se tiču nacionalnog blaga Crne Gore", zaključila je.

Bonus video: