DPS Bar: Nećemo zadužiti opštinu sa 27 miliona eura, do izbora odgovaramo na sve optužbe

"Nimalo nas ne čudi, jer smo to i očekivali, što ovakvi napadi dolaze od naših dojučerašnjih koalicionih partnera, branićemo se činjenicama", rekla je predsjednica barskog DPS Branka Nikezić
86 pregleda 6 komentar(a)
DPS Bar, Foto: Radomir Petrić
DPS Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 18.07.2016. 14:22h

Opštinski funkcioneri iz redova DPS odbacili su danas optužbe opozicije da za Maljevik i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) spremaju zaduženje opštinskog budžeta za 27 miliona eura.

Na pres-konferenciji u kancelariji Opštinskog odbora ove partije, sazvanoj povodom serije prozivki URA, predsjednica barskog DPS Branka Nikezić kazala je da će "od danas do izbora", barski DPS odgovarati na sve optužbe opozicije.

"Nimalo nas ne čudi, jer smo to i očekivali, što ovakvi napadi dolaze od naših dojučerašnjih koalicionih partnera, branićemo se činjenicama", rekla je Nikezić.

Na dnevnom redu sjednice SO koja je u toku, nalazi se predlog izmjena i dopuna DUP "Maljevik", kojom se smanjuje bruto-građevinska površina planiranog superluksuznog hotelskog kompleksa u ovoj uvali kod Sutomora.

Opozicija u kontinuitetu optužuje da se tim izmjenama investitor-preduzeće "Sonuba Montenegro" sa većinskom stranim kapitalom, oslobađa obaveze da plati 9,3 miliona eura komunalija, koliko je inače dužan prema izvršnoj i pravosnažnoj sudskoj presudi.

Predsjednik Opštine Bar, Zoran Srzentić rekao je da slučaj Maljevik treba sagledavati u svijetlu toga da je u toku novi sudski proces kojim "Sonuba" ispostavlja opštini Bar odštetni zahtjev opštini od 20 miliona eura na ime toga što joj nije omogućeno da uđe u posjed ove imovine, "na što je naš odgovor bila kontratužba za 200 miliona eura za planirane, a nerealizovane investicije na Maljeviku".

"Do dogovora oko Maljevika mora doći na zakonit način. Niko ne može reći kako ćemo proći na Privrednom sudu, ako izgubimo, to bi povuklo i zatezne kamate. Interes nam je da se ovaj kompleks završi. Oni su do sada platili 42 miliona eura, a nisu mogli ući u posjed imovine do 2008. zbog imovinsko-pravnih sporova na ime restitucije u Maljeviku koje su Opštinu koštale skoro sedam miliona eura. Kad je i to riješeno, oni 2010. nisu ušli u posjed, niti tražili građevinsku dozvolu zbog, pretpostavljamo finansijskih problema. U kupoprodajnom ugovoru za Maljevik stoji da su dužni da u roku od četiri godine po ulasku u posjed bude sve završeno po projektu, ali, ne pišu sankcije šta ako se to ne des", rekao je Srzentić.

On je dodao da se radi vještačenje štete koju je Opština Bar pretrpjela zbog ovolikog kašnjenja investicije, "i ono će sigurno potrajati".

Na pitanje "Vijesti" kada je presuda za Maljevik za plaćanje 9,3 miliona eura za komunalije postal pravosnažna, odnosno, kada je investitor zatražio izmjenu DUP-a, opštinski sekretar za investicije, zastupanje i imovinu, Vido Dabanović kazao je da je presuda pravosnažna od 28. juna 2013.

"Sonuba je na to uputila reviziju Vrhovnom sudu, koja je odbačena 22. septembra 2015. Zahtjev za izmjenu DUP-a je podnijet 2012. U međuvremenu je bilo promjene u vlasničkoj strukturi "Sonube", rekao je Dabanović.

Potpredsjednik Opštine i v.d.sekretara Sekretarijata za finansije Dušan Raičević kazao je da mu nije jasna kalkulacija opozicije za zaduženje od 17 miliona eura za PPOV.

"Za PPOV se za deset miliona eura zadužujemo ne kod Kfw banke, već kod Ministarstva finansija koje je ranije povuklo ta sredstva, s tim što smo za ovu namjenu dobili grant od Vlade u iznosu od jednog miliona eura. Iznos od 2,65 miliona eura sopstvenog učešća Opštine Bar biće korišćen na kraju projekta 2019. kroz bankarsku garanciju, što ne predstavlja zaduženje opštinskog budžeta do 2019. godine. Nedostajućih 2,65 miliona eura biće obezbijeđeni kroz realokaciju iz kreditnog zaduženja iz 2008.", rekao je Raičević.

On je dodao da je rok otplate kredita 15 godina, sa grejs periodom od pet godina i kamatnom stopom od 1,8 posto, te da projekat treba da bude završen za 2,5-3 godine.

Sonuba plaća Maljevik iako tamo ne gradi

"Sve ove godine "Sonuba" redovno servisira svoje obaveze prema opštini i Morskom dobru za Maljevik, za porez na nepokretnosti 50.000 eura godišnje, te, po osnovu zakupa preko 100.000 eura godišnje", rekao je Raičević.

Bonus video: