Još jedan test za duple birače DPS-a

Nejasno je kako su kroz Afis provjerena dokumenta građana jer MUP nije imao pravila
50 pregleda 24 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.07.2016. 16:42h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović (Demos) ponovo će kroz Afis sistem provjeriti bazu ličnih dokumenata kako bi se uvjerio da li ima građana sa duplim identitetom. U tome će mu pomoći stručnjaci francuske kompanije Morfo (Morpho), koji krajem mjeseca ili početkom avgusta treba da dođu u Podgoricu.

“Za potrebe Koordinacionog tijela za praćenje implementacije izbornog procesa, biće pozvani inžinjeri iz kompanije Morfo koja je isporučila Afis sistem MUP-u. Biće to prilika da se izvorno informišemo oko tehničko-softverskih mogućnosti sistema od kojeg značajno zavisi kvalitet izbornog sistema. Posjetu francuskih eksperata očekujemo do kraja jula ili u prvoj polovini avgusta”, navodi se u odgovoru “Vijestima” iz Danilovićevog kabineta.

Koordinaciono tijelo imenovao je ministar, u njemu je dio opozicionih partija i predstavnici NVO koji prate izborni proces.

Neposredno prije nego je Danilović preuzeo taj resor, iz MUP-a, kojim je tada rukovodio vicepremijer Duško Marković (DPS) je saopšteno da je poređenje podataka biračkog spiska sa podacima u Afis sistemu pokazalo da je u biračkom spisku samo jedan dupli birač.

U Koordinacionom tijelu međutim sumnjaju u validnost ovih podataka, jer su iz Informacionog sektora MUP-a obaviješteni da ne postoji formalna pisana procedura za implementaciju Afis sistema. Zbog toga je nejasno kako je sistem korišćen, koji su podaci uparivani, čime su rezultati nepouzdani, objašnjeno je “Vijestima”.

Zato je Koordinaciono tijelo tražilo od ministra da dovede stručnjake i još jedanput sravni bazu Centralnog biračkog spiska i bazu dokumenata građana, koju vodi MUP.

Afis podrazumijeva da MUP provjerava bazu izdatih ličnih karata kako bi utvrdio da li, na osnovu otisaka prstiju, ima duplikata ili lažnih ideniteta. Ukoliko takvih slučajeva bude, protiv tih osoba se pokreće krivični postupak i procedura brisanja. Njegova suština je elektronska provjera otisaka čime će se spriječiti da neko može da glasa više puta, u slučaju da posjeduje više lažnih ličnih karata.

U Biračkom spisku su, kako je ranije objavio MANS, osobe koje su preminule, oni koji žive u inostranstvu ... Ta NVO je objavila da je većina opština između izbora brisala dio birača koji se isto zovu i rođeni su istog ili sličnog datuma, vjerujući da su time potvrđene sumnje o fantomskim glasačima.

Prijavljivati preminule MUP-u

MUP je pozvao građane i institucije, u čijoj je to nadležnosti, da prijave preminule, kako bi se očistio birački spisak i jer je to zakonska obaveza.

Goran Danilović je u ponedjeljak u parlamentu rekao da ima dosta umrlih koji nisu izbrisani iz Centralnog biračkog spiska, te da niko zbog toga nije kažnjen. Iz njegovog kabineta nije odgovoreno čiji je to bio posao, ali su objasnili:

“Bolnice, hitna medicinska pomoć, starački domovi, osobe koje pronađu nečiji leš, članovi porodice... dužni su da prijave da je neka osoba preminula i to područnim jedinicama i filijalama MUP-a koje vode registre rođenih i umrlih. Upis lica u registar umrlih je poseban upravni postupak u kome se na osnovu dokaza, donosi rješenje i lice koje je bilo upisano u registar rođenih ili državljana, upisuje se u registar umrlih. Evidentno je da će oni, koji se ne nalaze u registru umrlih a državljani su sa biračkim pravom, biti u biračkom spisku. Bitno je podsjetiti sve subjekte koji su dužni da prijave nečiju smrt da to i urade jer od njihove odgovornosti i ažurnosti zavisi i tačnost registra umrlih a samim tim i biračkog spiska. Jer, on je generisana baza koja vuče podatke iz izvornih registara,” odgovoreno je iz MUP-a.

Bonus video: