Lukšić: Tranziciono iskustvo CG može biti primjer za rješavanje savremenih potreba

"Često ističemo princip ꞌ50-50ꞌ, kad govorimo o jednakosti društvenih grupa, ravnopravnosti polova...Ali, ono što želim da naglasim je da jedna populacija čini 50 posto stanovništva – oni mlađi od 25. Mi svijet moramo da uredimo za njih", kazao je Lukšić
9 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2016. 10:55h

Ujedinjenim nacijama (UN) potreban je novi pristup u rješavanju svjetskih problema i dobro je što neko iz istočne Evrope ima šansu da postane generalni sekretar UN-a, ocijenio je crnogorski kandidat za tu funkciju, Igor Lukšić, prenosi portal RTCG.

U Generalnoj skupštini UN-a, Lukšić je kazao da bi mu bilo drago da naredni sekretar bude neko iz male države.

"Ali, suština nije samo u regionalnoj rotaciji, nego u suočavanju sa izazovima u savremenom svijetu. Čak i da nema principa regionalne rotacije, UN-u je potreban novi pristup. Čovječanstvo je dužno da pravi izbore. Živimo u svijetu koji se mijenja i koji zahtijeva donošenje teških odluka. Potreban nam je drugačiji UN“, kazao je Lukšić, odgovarajući na pitanja moderatora, prenosi portal RTCG.

On je, predstavljajući se, kazao da dolazi iz regiona u kome je prije 20 godina buktio rat.

"Uprkos problemima koje smo imali, uspjeli smo da izađemo iz krize, da održimo mir. Mnogo smo ulagali u multikulturalnost, u multietničnost. Vjerujem da tranziciono iskustvo moje države može biti primjer kako se rješavaju savremene društvene potrebe", poručio je Lukšić.

Crnogorski kandidat dobio je aplauz za konstataciju da UN mora da radi za mlade generacije.

"Često ističemo princip ꞌ50-50ꞌ, kad govorimo o jednakosti društvenih grupa, ravnopravnosti polova...Ali, ono što želim da naglasim je da jedna populacija čini 50 posto stanovništva – oni mlađi od 25. Mi svijet moramo da uredimo za njih", kazao je Lukšić, prenosi portal RTCG.

Debata je bila otvorena za javnost, za razliku od ranijih koje su se održavale iza zatvorenih vrata. Otvorila ju je ministarka vanjskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić. Osim nje, u prvoj grupi kandidata su moldavska političarka, Natalija German, bivši premijer Portugala i nekadašnji visoki komesar za izbjeglice UN-a, Antonio Gutereš, ministarka vanjskih poslova Argentine i bivša šefica kabineta generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna, Suzana Malkora, kao i bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN-a i nekadašnji ministar vanjskih poslova Srbije, Vuk Jeremić.

U drugoj grupi, osim Lukšića, su slovenački kandidat Danilo Tirk, bivša premijerka Novog Zelanda, Helen Klark, predstavnica Bugarske i direktorka UNESCO-a, Irina Bokova, te predstavnica Kostarike, Kristina Figueres.

Bonus video: