CDT: Objaviti javnim podatke o trošenju budžetskih sredstava

CDT apeluje na institucije da odmah započnu sa pripremama za ispunjenje ovih obaveza objavljivanja podataka kako bi ostvarile punu transparentnost i doprinijele stvaranju uslova za fer izbore
78 pregleda 0 komentar(a)
Milica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Milica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2016. 10:39h

Institucije moraju striktno i dosljedno poštovati obaveze iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i učiniti javnim sve relavantne podatke o trošenju budžetskih sredstava u predizbornom periodu, ocijenila je predsjednica Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević.

Kovačević je podsjetila da je od raspisivanja izbora obavezno sedmodnevno objavljivanje analitičkih kartica.

"Sve budžetske potrošačke jedinice, na državnom i lokalnom nivou imaju obavezu da od dana raspisivanja izbora, sedmodnevno, na svojoj internet stranici objavljuju analitičke kartice sa svih računa", kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, obavezno i sedmodnevno objavljivanja svih izdatih putnih naloga.

"Svi organi vlasti, na državnom i lokalnom nivou, javna preduzeća i ustanove, fondovi, kao i privredna društva čiji je osnivač ili vlasnik država dužni su da od dana raspisivanja izbora, sedmodnevno objavljuju sve izdate putne naloge", rekla je Kovačević.

Ona je kazala da je obavezno i petnaestodnevno objavljivanja izvoda iz trezora.

"Ministarstvo finansija, kao i organi lokalnih samouprava dužni su da petnaestodnevno objavljuju izvode iz državnog trezora i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve", podsjetila je Kovačević.

Ona je navela i da je obavezno da petnaestodnevno objavljivanje podataka o korisnicima socijalne pomoći.

"Ministarstvo rada i socijalnog stranja (MRSS), kao i opštine prikupljaju i objavljuju petnaestodnevno analitičke kartice koje sadrže podatke o iznosu i broju korisnikasvih oblika socijalne pomoći, kao i podatke o vrstama i primaocima socijalne pomoći", kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, obavezno je i petnaestodnevno objavljivanje izvještaje partija.

"Politički subjekti imaju obavezu da petnaestodnevno objavljuju izvještaje o prilozima pravnih i fizičkih lica", rekla je Kovačević.

CDT apeluje na institucije da odmah započnu sa pripremama za ispunjenje ovih obaveza objavljivanja podataka kako bi ostvarile punu transparentnost i doprinijele stvaranju uslova za fer izbore.

"Apelujemo na Agenciju za sprečavanje korupcije da energično i u propisanim rokovima obavlja svoje obaveze koje se tiču nadzora nad primjenom Zakona", poručila je Kovačević.

Bonus video: