Marković: Uz OEBS do nesporne legitimnosti izbora

Marković je, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, informisao sagovornika o Vladi izbornog povjerenja, ocjenjujući da je to dobar i funkcionalan model za buduće djelovanje u Crnoj Gori
5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Duško Marković, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 11.07.2016. 17:29h

Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS) podržaće Crnu Goru u nastojanjima da legitimitet izbornog procesa bude nesporan, saopšteno je na sastanku potpredsjednika Vlade Crne Gore, Duška Markovića i generalnog sekretara OEBS-a, Lamberta Zanijera.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta Markovića, OEBS je u proteklih deset godina, od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, bio partner i svjedok demokratske transformacije društva.

“A u periodu pred nama će pružiti podršku nastojanjima da legitimitet izbornog procesa bude nesporan", ocijenjeno je danas na sastanku Markovića i Zanijera.

U saopštenju se kaže da je Marković kazao da je Crna Gora tokom prethodne decenije uložila ogroman trud na jačanju demokratskih kapaciteta i obezbjeđenju ekonomskog prosperiteta građana.

On je zahvalio na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj pomoći Misije OEBS-a u Podgorici.

Marković je, kako se navodi, podsjetio je da je, između ostalog, podstican razvoj institucija, bezbjednost, vladavina prava i jačanje pravosuđa.

On je ocijenio da je za kvalitetan odgovor na bezbjednosne izazovi u državi, ali i Evropi i svijetu, važno sagledavati ukupan društveni kontekst u kojem se oni događaju i kreirati zajednički pristup u reagovanju.

Marković je, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, informisao sagovornika o Vladi izbornog povjerenja, ocjenjujući da je to dobar i funkcionalan model za buduće djelovanje u Crnoj Gori.

Kako se navodi, Zanijer je kazao da će OEBS i dalje pružati podršku demokratskim procesima u Crnoj Gori i naveo da će pozitivno odgovoriti na zahtjev za posmatranje predstojećih parlamentarnih izbora.

Zanijer je ocijenio da je politička kriza u Crnoj Gori završena i naveo da su izbori novi početak, za koji se nada da će svi odgovorno prihvatiti.

U saopštenju se kaže da je na sastanku razgovarano i o pitanju slobode medija i njihovoj finansijskoj održivosti, i konstatovano da je napravljen napredak, ali da i dalje treba preduzimati aktivnosti na poboljšanju situacije o ovoj oblasti.

“Zajednički je konstatovano da treba raditi na podsticanju novinara na punu primjenu profesionalnih standarda i Etičkog kodeksa u svom svakodnevnom radu”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: