Vlada donijela Strategiju upravljanja i razvoja ljudskih resursa u pravosudnim institucijama

Kako je saopšteno iz Vlade, Strategija, polazeći od postojećeg stanja ljudskih resursa na osnovu rezultata analize rađene za potrebe te Strategije, definiše strateške pravce daljeg upravljanja i razvoja ljudskih resursa u pravosudnim institucijama godine
78 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.07.2016. 16:06h

Vlada je, na današnjoj sjednici, donijela Strategiju upravljanja i razvoja ljudskih resursa u pravosudnim institucijama od 2016. do 2018. godine koja definiše pravce daljeg rada u toj oblasti.

Kako je saopšteno iz Vlade, Strategija, polazeći od postojećeg stanja ljudskih resursa na osnovu rezultata analize rađene za potrebe te Strategije, definiše strateške pravce daljeg upravljanja i razvoja ljudskih resursa u pravosudnim institucijama - Sudskom savjetu, sudovima, Tužilačkom savjetu, državnim tužilaštvima, Centru za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu, notarima i javnim izvršiteljima, od 2016 do 2018. godine.

“Strategijom je pojačana kontrola budžetskih rashoda za kadrove, ujednačena je raspoređenost resursa i radnog opterećenja, uvedena su poboljšanja u oblasti etike, discipline i razrješavanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada, u cilju stvaranja efikasne, ekonomične i efektivne javne uprave, usvojila Izvještaj o sprovođenju Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora u 2015. godini.

“Realizacija Plana bi trebalo da doprinese: smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, unapređenju kadrovskog planiranja i politika zarada, efikasnosti, produktivnosti i poboljšanju kvaliteta usluga”, pojašanjava se u saopštenju.

Navodise da je Vlada, u skladu sa tim, zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da Strategijom reforme javne uprave do 2020. godine, utvrdi neostvarene reformske ciljeve iz Plana i s tim u vezi prepozna dalje pravce reorganizacije.

U saopštenju se kaže da je na sjednici usvojena i Informacija o Bilateralnom sporazumu između Crne Gore i Albanije, koji se odnosi na Program prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija u okviru Ipe II 2014-2020.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na Odluku o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu.

Kako se navodi, Vlada se upoznala sa Informacijom o pregovorima sa Deutsche bankom, Erste Group bankom AG, Sciete Generale i OTP Group o zaključenju novog kreditnog aranžmana, i sa Informacijom o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu koje je usmeno saopštio ministar finansija.

Dodaje se da je usvojen radni zaključak da na tu temu bude narednih dana organizovan sastanak predsjednika komisija za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, i za ekonomsku politiku i finansijski sistem, i ministra finansija na kojem bi bili formulisani dalji koraci.

Iz Vlade je saopšteno da je na današnjoj sjednici Vlada utvrdila amandmane na Prijedlog zakona o komunalnim djelatnostima i na Prijedlog zakona o legalizaciji neformalnih objekata.

“Po ovim tačkama dnevnog reda mišljenje su izdvojili potpredsjednica Vlade Azra Jasavić i ministri finansija Raško Konjević i unutrašnjih poslova Goran Danilović”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je donijeta Odluka o izradi Državne studije lokacije „Sektor 2“ - ušće Sutorine – Igalo koja obuhvata priobalni prostor od ušća Sutorine i Igalo.

“Odlukom je zabranjeno građenje na prostoru za koji se izrađuje Državna studija lokacije do donošenja tog dokumenta, a najduže u trajanju od jedne godine”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: