I Nikšić na jesen, da se ne desi Tivat

Koliko god ta lokalna zajednica bila velika po broju birača, ne može se oduprijeti toj sili i uigranim predizbornim mahinacijama DPS-a”
87 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2016. 06:03h

Da se ne bi ponovio tivatski scenario, kada je DPS svu svoju mašineriju usmjerio na jednu opštinu i osigurao apsolutnu vlast, bio bi izraz dobre političke volje vlasti kada bi se sa parlamentarnim i izborima u Budvi i Kotoru oni održali i u Nikšiću, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Iz stranke Alekse Bečića napominju da su oni 2012. bili istovremeno održani, ali da su u Nikšiću ponovljeni nepunih pet mjeseci kasnije zbog nemogućnosti formiranja vlasti u tom gradu. Prema podacima CDT-a, ponavljanje tih izbora koštalo je 100.000 eura.

“Snažni su politički razlozi da se lokalni izbori u Nikšiću održe zajedno sa parlamentarnim izborima, da ne bi Nikšić ili neka druga zajednica bila ostavljana na milost i nemilost DPS-a, da kada se ti izbori održavaju odvojeno ta mašinerija DPS-a napadne jednu malu lokalnu zajednicu”, kazao je poslanik Velizar Kaluđerović za “Vijesti”.

On smatra da taj slučaj najbolje ilustruju aprilski izbori u Tivtu, kada je DPS ostvario najbolji rezultat u tom gradu. Stranka Mila Đukanovića je na tim izborima osvojila 17 mandata - asolutnu većinu u Skupštini opštine.

“Koliko god ta lokalna zajednica bila velika po broju birača, ne može se oduprijeti toj sili i uigranim predizbornim mahinacijama DPS-a”.

Međutim, iz vladajuće partije poručuju da nema razloga da se izbori u Nišiću održe prije 2017.

“Zasada u Nikšiću sve funkcioniše i ne vidim razlog za skraćenje mandata koji traje do kraja marta 2017,” kazao je za “Vijesti” politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

Sa Miloševićem se slažu i njihovi koalicioni partneri iz Liberalne partije. Oni su poručili da ne bi podržali ili inicirali skraćenje mandata SO.

“Apsolutno je nerelvantno to što su 2012. izbori u Nikšiću bili istovremeno sa onima u Budvi i Kotoru. Oni su kasnije ponovljeni i Zakon jasno propisuje trajanje mandata SO koju su građani izglasali na izborima. Ne postoji razlog zašto se volja građana u zakonskim okvirima ne bi ispoštovala. Država se u radu rukovodi zakonima a ne analogijama, izbori se ne ravnaju prema prethodnim izborima nego prema Zakonu”, poručili su iz opštinskog odbora LP.

Međutim, iz stranke Andrije Popovića poručuju da ukoliko dođe do skraćenja mandata SO Nikšić oni neće imati nikakvog problema jer su spremni za izbore.

Odgovore na pitanja da li smatraju da bi izbore u Nikšiću trebalo održati istovremeno sa parlamentarnima i da li bi to inicirali ili podržali takvu inicijativu nismo dobili od SD, SDP, SNP i DF.

Sastav SO Nikšić sačinjavalo je 18 odbornika DPS-a, četiri SDP-a, jedan Liberane partije, pet Nove srpske demokratije, po četiri Pokreta za promjene i Demokratske narodne partije, tri SNP-a i dva Pozitivne. U međuvremenu su tri odbornika SDP-a napustila tu partiju i prišla Socijaldemokrata Ivana Brajovića, odbornici Pozitivne su takođe napustili partiju i djeluju kao nezavisni kandidati. I dva odbornika SNP-a su napustila partiju i prišli Bečićevim Demokrtama.

Međutim, zasjedanjima lokalnog parlamenta prisustvuju samo odbornici DPS-a, SDP-a, SD-a i LP-a.

Vujanović da raspiše izbore u Podgorici ili će inicirati njegovo razrješenje

Predsjednik Filip Vujanović bi zajedno sa parlamentarnim trebalo da raspiše i lokalne izbore za Skupštinu glavnog grada Podgorica i skupštine opština Golubovci i Tuzi, pozvale su juče iz Demokratske Crne Gore.

Po njima, Vujanović je bio dužan da raspiše izbore za Skupštinu glavnog grada i SO u sastavu glavnog grada do 22. aprila.

Neven Gošović i Štjefan Camaj kazali su da ta obaveza jasno proizilazi iz četiri zakona - o izmjenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Poručili su da će ako Vujanović bude izbjegavao raspisivanje tih izbora, upoznati „sve sa domaćih i inostranih adresa sa nepoštovanjem Ustava i zakona od strane predsjednika države“.

„I inicirati pokretanje postupka u Skupštini za razrješenje Vujanovića sa funkcije predsjednika države zbog povrede najvišeg pravnog akta - Ustava“, saopšteno je iz te partije.

Podršku Demokratama dao je poslanik Nik Đeljošaj.

Đeljošaj je podsjetio da je 15. aprila uputio pismo Vujanoviću u kojem je tražio da poštuje zakon i raspiše te izbore, na što mu je predsjednik poslao pismo u kojem navodi da on poštuje zakon. “Ovoliku neozbiljnost predsjednika države, koja će brzo biti i NATO članica, teško je objasniti”, saopštio je Đeljošaj.

Bonus video: