Đukanović: Crna Gora dio prestižnog društva

"Tek je deset godina od obnove nezavisnosti, a Crna Gora je faktički članica NATO-a. Velika je satisfakcija za jednu zemlju kada za samo deset godina pređe put zahtjevnih reformi i ispuni očekivanja saveznika iz NATO alijasne da budemo dio tog prestižnog društva“, kazao je Đukanović
68 pregleda 54 komentar(a)
Dejvid Kameron, Barak Obama, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Dejvid Kameron, Barak Obama, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.07.2016. 08:22h

Učešće na NATO Samitu u Varšavi veliko je priznanje za Crnu Goru, posebno ako se ima u vidu da je prije samo deceniju obnovila državnu nezavisnost, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

"Tek je deset godina od obnove nezavisnosti, a Crna Gora je faktički članica NATO-a. Velika je satisfakcija za jednu zemlju kada za samo deset godina pređe put zahtjevnih reformi i ispuni očekivanja saveznika iz NATO alijasne da budemo dio tog prestižnog društva“, kazao je Đukanović za Glas Amerike.

To je, kako je naveo, veliko proiznanje Crnoj Gori i veliki podsticaj da nastavi putem kvalitetnog pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, kako bi u biskoj budućnosti ostvarili članstvo u i toj organizaciji.

Đukanović je kazao da je moguće da bi se, zbog inicijative američkog predsjednika Baraka Obame, koji je već tražio da Senat prihvati protokol o članstvu Crne Gore, proces ratifikacije i kod ostalih članica Saveza mogao ubrzati i završiti prije predviđenog roka.

On je rekao da lično preferira da odluku o članstvu u NATO potvrdi parlament, nakon oktobarskih izbora koji će, kako je ocijenio, biti svojevrsan referendum i o pitanju članstva u Alijansi.

“Indikativno je da na referendumu insistiraju oni koji su protiv crnogorske nezavisnosti i koji su protiv crnogorskog puta u evropske i evroatlanske integracije, ali to nije nešto što me zabrinjava i što može destabilizovati Crnu Goru, niti ugroziti tempo njenog daljeg ekonomskog i demokratskog razvoja", kazao je Đukanović.

Govoreći o krizi u odnosima sa Rusijom, on je rekao da je trenutni odnos Moskve prema Crnoj Gori refleksija odnosa među ključnim igračima na globalnoj sceni.

Prema riječima Đukanovića, došlo je do zaoštravanja odnosa NATO-a i Rusije i EU i Rusije.

"A tako nije bilo od vajkada. Do prije samo koju godinu imali smo harmoničnu saradnju u okviru Savjeta NATO-Rusija, ali sada je stanje kakvo jeste i to je dovelo to oštrijeg suprostavljanja Rusije politici proširenja NATO. Ono što je loše za Crnu Goru jeste da se to u ovom slučaju odnosi samo na nju, jer je u prethodnim proširenjima uvijek bilo više zemalja koje su istovremeno prolazile kroz vrata NATO“, pojasnio je Đukanović.

Kako je naveo, Crna Gora pokušava da svojim odnosom ne doliva ulje na vratu.

"Čuvamo mogućnost za normalizaciju odnosa, ali istovremeno beskompromisno slijedimo svoj cilj. A naš cilj je da Crnu Goru uvedemo u NATO i u EU, vjerujući da ćemo na taj način učtvrstiti našu stabilnost, doprinijeti regionalnoj stabilnosti i da ćemo sa te platforme poboljšane stabilnosti brže nadoknađivati zaostajanje u ekonomskom i demokratskom razvoju“, kazao je Đukanović.

On je rekao da vjeruje da mora doći do otopljavanja odnosa EU i NATO sa jedne, i Rusije sa druge strane.

"I da će i ta okolnost djelovati blagotvorno na obnovu saradnje Crne Gore i Rusije”, dodao je Đukanović.

Bonus video: