Gvozdenović uzalud zove u odbor: DF odbija da se vrati

Nepoznata sudbina tijela za reformu izbornog zakonodavstva
916 pregleda 1 komentar(a)
Gvozdenović i Bulajić, Foto: Savo Prelević
Gvozdenović i Bulajić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2018. 12:08h

Predsjednik skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva Branimir Gvozdenović(DPS) sprema se da zakaže novu sjednicu tog tijela čija je sudbina za sada neizvjesna, jer poslanici DF-a odbijaju da se vrate u njega nakon hapšenja Nebojše Medojevića i određivanja zatvora Milanu Kneževiću.

Odbor je tek počeo da radi nakon što je formiran, ali je napravio dvonedjeljnu pauzu.

O tome govori i Gvozdenović, inače potpredsjednik Skupštine, u dopisu članovima radne grupe u koji "Vijesti" imaju uvid.

On je naveo da se “aktivnosti odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva i dalje odvijaju, bez obzira na to što 15-ak dana nijesu imali sjednicu”.

“Nijesam htio da zakazujem formalnu sjednicu Odbora, dok ne obavimo konsultacije sa svim članovima ove nedjelje”, napisao je predsjednik odbora, čije zamjeničko mjesto pokriva Strahinja Bulajić iz DF-a.

Gvozdenović je obavijestio poslanike da su na sjednici Administrativnog odbora već izabrani članovi Sekretarijata odbora, koji će biti stručna, administrativna i tehnička pomoć.

“Komunikacija sa ODIHR-om, Delegacijom EU i Venecijanskom komisijom je je ostvarena, i izražena je spremnost za svaki vid pomoći u budućoj intenzivnoj saradnji. Takođe, u fazi smo dobijanja sugestija i predloga od strane crnogorskih državnih organa i institucija, a dodatne dopise smo uputili i Ministarstvu kulture, Ministarstvu pravde i Vrhovnom sudu, od kojih očekujemo sugestije i komentare u narednom periodu”, naveo je predsjednik Odbora.

On je kolegama dostavio i dokumenta, navodeći da je to istraživanje skupštinskog Istraživačkog centra.

On je dostavio analizu izbornog zakonodavstva i najbolje prakse Evropske unije, zemalja iz okruženja, etička pravila ponašanja tokom izbornog procesa i slično.

Sudbina Odbora nakon što je DF, zbog nezakonitog određivanja zatvora Medojeviću i Kneževiću, je neizvjesna jer DF nije spreman da se vrati u njega. Gvozdenovićev zamjenik Strahinja Bulajić juče je ponovio za “Vijesti” da je stav DF-a isti:” To smo više puta ponovili, ne nastavljamo sa radom u Skupštini do daljeg, pa ni u Odboru”, rekao je on.

I ostale opozicione partije koje imaju predstavnike u odboru juče nijesu mogle da se izjasne o učešću u njegovom radu.

Bonus video: