Đukanović: Zapadni Balkan je nestabilan region

“Slovenija, Hrvatska i Albanija postale su članice NATO. Prve dvije su i članice EU. Crna Gora je u procesu ratifikacije Protokola o pristupanju NATO. Već četiri godine uspješno vodimo i pregovore za člasnstvo u EU. I za ostale zemlje otvorena je realna perspektiva da budu dio ovih integracija"
83 pregleda 28 komentar(a)
Dan nezavisnosti, Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Dan nezavisnosti, Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 08.07.2016. 13:57h

Nepredvidivosti i izazovi dolaze i sa istoka i sa juga, na ispitu su i demokratske vrijednosti na kojima se temelje naša društva i NATO u njihovoj odbrani mora proširiti svoje djelovanje i van svojih granica, kazao je premijer Mio Đukanović.

On je, govoreći na ekspertskom forumu Globsec, u okviru NATO samita u Varšavi, rekao da je Zapadni Balkan istorijski prepoznat kao nestabilan region, gdje su političke, etničke, religiozne, teritorijalne i druge tenzije i pretenzije gotovo u svakoj generaciji eskalirale do oružanih sukoba.

“Početkom devedesetih tu se desio pretposljednji oružani konflikt u Evropi. Zaustavljen je upravo zahvaljujući angažovanju NATO. Evropska Unija i Alijansa uvidjevši da na Balkanu i dalje tinjaju žarišta potencijalnih sukoba, otvorili su mogućnost njegove dugoročne stabilizacije kroz proces evropske i evroatlantske integracije”, naveo je Đukanović.

Taj pristup se, dodao je premijer, pokazao veoma uspješnim.

“Slovenija, Hrvatska i Albanija postale su članice NATO. Prve dvije su i članice EU. Crna Gora je u procesu ratifikacije Protokola o pristupanju NATO. Već četiri godine uspješno vodimo i pregovore za člasnstvo u EU. I za ostale zemlje otvorena je realna perspektiva da budu dio ovih integracija", rekao je Đukanović.

On je dodao da su države članice Alijanse prepoznale posvećenost Crne Gore ostvarenju vizije o evropskoj i evroatlantskoj budućnosti.

"Očekujemo stoga da će i proces ratifikacije Pristupnog protokola sa Crnom Gorom u zemljama članicama biti obavljen efikasno u mogućem roku. Članstvo u NATO je prirodan korak za savremenu Crnu Goru, civilizacijski izbor današnjih generacija koji prevazilazi nivoe dnevne politike, pa i trenutnih bezbjednosnih pitanja", rekao je Đukanović.

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, koja je takođe govorila na ekspertskom forumu, rekla je da Rusija na Jugoistočnu Evropu utiče na ekonomskom nivou, kao i na vojnom aspektu.

“Vidjeli smo vise zajedničkih vojnih vježbi sa našim susjedom Srbijom. Alijansa treba da bude zabrinuta za jugositočno krilo” rekla je predsjednica Hrvatske.

Ona je dodala da se nada da će Srbija koja se, kako je navela, iz političkih razloga deklarisala kao neutralna država, razmotriti budućnost u NATO-u.

Bonus video: