Kako Rusija vidi ulazak Crne Gore u NATO: "Zar i ti sine Brute?"

"Reakcija Moskve na prošlogodišnji poziv NATO Podgorici da pristupi Alijansi ličila je na gnijev i uvrijeđenost odbačenog ljubavnika. Mnogi naši zvaničnici su javno poslali sljedeću poruku: ako uđete u NATO, vaši odnosi odnosi s Rusijom razvijaće se sasvim drugačije nego ranije", ocjenjuje dnevnik
114 pregleda 103 komentar(a)
NATO, Crna Gora, Rusija, Foto: Shutterstock
NATO, Crna Gora, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.07.2016. 09:38h

Pokušaj Rusije da omete ulazak Crne Gore u NATO šteti samim interesima Rusije, i to liči na pokušaj da se zatvori konjušnica pošto su konji već odavno pobjegli, ocjenjuje danas u komentaru Moskovski komsomolac.

"Reakcija Moskve na prošlogodišnji poziv NATO Podgorici da pristupi Alijansi ličila je na gnijev i uvrijeđenost odbačenog ljubavnika. Mnogi naši zvaničnici su javno poslali sljedeću poruku: ako uđete u NATO, vaši odnosi odnosi s Rusijom razvijaće se sasvim drugačije nego ranije", ocjenjuje dnevnik.

MK navodi da Rusija prema Crnoj Gori "ima potpuno specifičan odnos", drugačiji nego prema drugim državama.

"Po pitanju ulaska Crne Gore u NATO, rusko rukovodstvo se osjeća kao Cezar u trenutku kada izgovara 'Zar i ti, sine Brute?'", dodaje se u komentaru.

List ocjenjuje da taj "osjećaj" nije opravdan, i da ulazak Crne Gore u NATO nema realnu prijetnju po bezbjednost Rusije.

"Obrnuto, uzimajući u obzir tradicionalne istorijske simpatije prema Rusiji značajnog dijela crnogorskog stanovništva, članstvo te zemlje u Alijansi može čak ići na ruku Moskvi. Prijatelj unutar NATO Rusiji uopšte ne bi smetao", ocjenjuje MK.

"Zašto kada smo u veoma bliskim, prijateljskim i partnerskim odnosima sa nekim članicama NATO izjavljujemo liderima u Podgorici: Ulaskom u Alijansu nećemo više sa vama da budemo prijatelji. Otkud ti dvojni standardi, zbog čijeg korišćenja tako volimo da optužujemo Zapad?", navodi se u komentaru.

Autor navodi da je pogrešan stav Moskve povodom pitanja ulaska Crne Gore u NATO, a to je da navodno većina stanovništva ne želi u NATO, a i da bi za njom u Alijansu mogla da krene i Srbija.

U komentaru se navodi i da Srbija ne ulazi u NATO i ne uvodi sankcije Rusiji, ali "ne zbog istorijskog prijateljstva Srba i Rusa", već zato što se Beograd "takođe vodi golim interesom".

"Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, Rusija je barijera na putu međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova. Naravno da je Beograd duboko zainteresovan za očuvanje takve barijere i odustva svađe s Moskvom", ocjenjuje MK.

Bonus video: