Vlada raspustila Skupštinu opštine Gusinje

Vlada je donijela Nacionalnu strategiju održivog razvoja do 2030. godine i usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije i Izvještaj sa javne rasprave
322 pregleda 2 komentar(a)
Gusinje, Foto: Shutterstock
Gusinje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2016. 19:53h

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela Odluku o raspuštanju Skupštine opštine Gusinje koja, kako je ocijenjeno, u dužem vremenskom razdoblju nije vršila zakonom utvrđene obaveze. Odlučeno je da funkciju Skupštine opštine, do njenog konstituisanja vrši Odbor povjerenika koji čine Saša Šćekić, Said Čekić, Demir Bajrović, Elvis Omeragić i Musa Gocaj. Kako je saopšteno, Vlada je, u okviru kadrovskih pitanja, imenovala dosadašnju savjetnicu premijera za vanjsku politiku, Veru Joličić Kuliš za v.d. državne sekretarke za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija. Navodi se da je Vlada dala saglasnost ministru održivog razvoja i turizma da na dužnost direktora Direkcije javnih radova imenuje Milana Martinovića, dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora. Vlada je donijela Nacionalnu strategiju održivog razvoja do 2030. godine i usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije i Izvještaj sa javne rasprave. “Nacionalnom strategijom održivog razvoja, pripremanom od jula 2013. godine, utvrđuju se principi, strateški ciljevi i mjere za dostizanje dugoročnog održivog razvoja društva, uzimajući u obzir postojeće stanje i preuzete međunarodne obaveze, prioritetno one koje su sadržane u Agendi Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine”, kaže se u saopštenju.

Pojašnjava se da su dokumentom, koji predstavlja krovnu, horizontalnu i dugoročnu razvojnu strategiju Crne Gore, kao ključni nacionalni resursi za planiranje održivog razvoja društva prepoznati ljudski, društveni, prirodni i ekonomski resursi. “Sprovođenje Strategije trebalo bi da omogući uspostavljanje održivog nacionalnog razvoja i uzajamno usklađivanje strateških razvojnih ciljeva u svim oblastima održivog razvoja uz eliminisanje neodrživih razvojnih tendencija”, kaže se u saopštenju. Dodaje se da su među strateškim ciljevima Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine efikasno upravljanje obnovljivim prirodnim resursima i održivo planiranje prostora, rast konkurentnosti ekonomije i uvođenje zelene ekonomije, postizanje ravnomjernijeg socioekonomskog razvoja svih jedinica lokalne samouprave i regiona. Među ciljevima su, kako se navodi, i razvijanje države kao efikasne vladavine prava, jačanje društveno odgovornog poslovanja, unapređenje zdravlja građana u svim uzrastima, obezbjeđivanje inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja uz promovisanje mogućnosti cjeloživotnog učenja, unapređenje značaja kulture kao temeljne vrijednosti duhovnog, društvenog i ekonomskog razvoja i stvaranje efikasnog sistema integralne zaštite kulturne baštine u upravljanja njom. Kako je saopšteno, Vlada je prihvatila predlog potpredsjednice, Azre Jasavić da u Akcioni plan budu dodate mjere kojima će biti implementirani sistemi kontinuiranog praćenja najtalentovanijih đaka u osnovnim i srednjim školama i studenata radi finansijske potpore države u njihovom daljem obrazovanju i kontinuirane obuke službenika u javnoj upravi uz uključivanje i penzionisanih eksperata za određene oblasti. Vlada je donijela Strategiju razvoja visokog obrazovanja u Crnoj Gori za period 2016 – 2020. godine i usvojila Akcioni plan za njeno sprovođenje.

Vlada je donijela Strategiju razvoja visokog obrazovanja u Crnoj Gori za period 2016 – 2020. godine i usvojila Akcioni plan za njeno sprovođenje

“Uz konstataciju da su izvještaji o eksternoj evaluaciji ustanova visokog obrazovanja, analiza finansiranja visokog obrazovanja u Crnoj Gori, studije o potrebama tržita rada u oblasti visokog obrazovanja i druga relevantna dokumenta ukazala na neophodnost usaglašavanja strateških ciljeva sa međunarodnim standardima u dokumentu su kao strateški ciljevi utvrđeni: održiv model finansiranja, usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada uz podizanje preduzetničko-inovativnog karaktera obrazovanja, stvaranje konkurentnog kadra, unapređenje naučno-istraživačkog rada i cjeloživotno učenje”, precizira se u saopštenju. Ističe se da je na sjednici predstavljena Informacija o reformisanoj strukturi Univerziteta Crne Gore (UCG) sa reformskim načelima, rješenjima i pregledom sprovedenih aktivnosti. “Data je suglasnost na odluku Upravnog obora UCG o reformisanoj strukturi studija po modelu 3+2+3 čiji je cilj podizanje kvaliteta obrazovanja i usklađivanje sa regionalnim i evropskim potrebama tržišta i koji je usklađen sa najboljim evropskim iskustvima”, saopšteno je iz Vlade. Istaknuto je da je na sjednici usvojen Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave u Crnoj Gori za period 2011-2016 (AURUM) u prošloj godini, u kojem je konstatovano da se realizacija odvijala kontinuirano, uz djelimična odstupanja u poštovanju utvrđenih rokova.

Bonus video: