Đukanović: Crna Gora dobila priznanje za urađeno u ovoj godini

Kako je istakao, administrativno i proceduralno gledano Crna Gora ide dobrim tempom
1092 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović nakon sastanka u Briselu, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović nakon sastanka u Briselu, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 19.12.2018. 18:08h

Crna Gora je na sastanku visoke predstavnice Evropske unije (EU) Federike Mogerini i lidera zemlja Zapadnog Balkana, dobila priznaje za urađeno u ovoj godini na putu pristupanja Uniji, saopštio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je, nakon sastanka u Briselu, kazao da je kraj godine i da je bilo neophodno rezimirati šta je urađeno na planu dostizanja evropske perspektive Zapadnog Balkana i šta su nužni korektivi u politici i u regionu i u Evropi da bi ostvarili zajednički cilj – ulazak država regiona u EU i nastavak politike ujedinjenja Evrope.

Đukanović je rekao da je razgovarao bilateralno sa Mogerini i učestvovao na zajedničkom radnom ručku, a oba razgovore je ocijenio sadržajnim.

„Razgovori su bili prilika da od EU dobijemo priznanje za ono što je Crna Gora uradila ove godine“, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je u decembru otvoreno pretposljednje poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene, i da su stvoreni uslovi za privremeno zatvaranje jednog broja poglavlja.

„Vjerujemo da će to uslijediti već u prvom polugođu sledeće godine, kao i da ćemo otvoriti poslednje preostalo poglavlje 8 - Konkurencija“, naveo je Đukanović.

Kako je istakao, administrativno i proceduralno gledano Crna Gora ide dobrim tempom.

„Važno je da Crna Gora kvalitetno otvara poglavlja, pregovara i stvara uslove da u trenutku pristupanja EU zaista bude organski dio savremene evropske integracije“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je povod današnjeg razgovora bilo i sagledavanje mogućeg tempa dostizanja evropske perspektive ukupnog regiona Zapadnog Balkana.

Posebno su, prema njegovim riječima, u fokusu imali tri otvorena pitanja u regionu: pitanje Makedonije, dijaloga Beograda i Prištine i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

„Svi učesnici su potencirali da je rješavanje pitanja interes svih, a ne samo tih država. Dok god imamo makar jedan otvoren problem, to ugrožava perspektivu ili dinamiku dostizanja evropske perspektive“, naglasio je Đukanović.

Najvažnije je, dodaje on, da je danas potvrđena spremnost svih država da daju doprinos, prvenstveno svojim konstruktivnim ponašanjem, reformskim naporima i posvećenošću dostizanju evropskih standarda.

„A onda da pružimo i podršku onima koji su neposredno u rješavanju ova tri problema, da bi smo što prije stvorili uslove za uspostavljanje pouzdanije stabilnosti u regioni, a samim tim brže dostizanje evropske perspektive svih država Zapadnog Balkana“, poručio je Đukanović.

Kako je rekao, zajednički je interes da se obezbijedi viši kvalitet života ljudima u svim državama Zapadnog Balkana.

„To možemo ako prethodno učvrstimo stabilnost jer je to ključni deficit, i istorijski i akutelni, svih država regiona“, istakao je crnogorski predsjednik.

Zato je, smatra Đukanović, važno da se svi sudržavaju od poteza koji mogu dovoditi u pitanje tu najvažniju tekovinu.

„Čini mi se da postoji puna svijest, da je to potvrdio današnji razgovor. Zato tu inicijativu smatram korisnom i razgovor sadržajnim, i vjerujem de će imati efekte“, zaključio je Đukanović.

Pored Đukanovića na ručku su bili predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Bonus video: