DF i DPS uveli "farmu" u parlament

Do incidenta je juče došlo tokom rasprave o upućivanju pripadnika Vojske u mirovnu operaciju “EU navfor Atlanta”, kada je potpredsjednik parlamenta Suljo Mustafić, koji je vodio sjednicu, prekinuo Nebojšu Medojevića (DF). Lider Pokreta za promjene je protestovao jer je Mustafić dozvolio ministarki odbrane
217 pregleda 142 komentar(a)
Branko Radulović, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Branko Radulović, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2016. 05:28h

U Skupštini Crne Gore juče je ponovo umalo izbjegnuta tuča poslanika Demokratskog fronta i DPS-a, a i ovog puta, kao i prije mjesec i po, čule su se vulgarne i uvredljive riječi od obje strane.

“Fukaro”, “lažeš kao pas”, “udbašu”, ”sram te bilo”, “J...ti mater”, samo su neke od psovki koje su razmijenili poslanici DPS-a Obrad- Mišo Stanišić, DF-a Branko Radulović, Janko Vučinić i Milan Knežević.

Stanišić, Radulović, Vučinić su i 14. maja, kada je takođe umalo izbjegnuta tuča, bili njeni akteri, uključujući i premijera Milo Đukanovića.

Do incidenta je juče došlo tokom rasprave o upućivanju pripadnika Vojske u mirovnu operaciju “EU navfor Atlanta”, kada je potpredsjednik parlamenta Suljo Mustafić, koji je vodio sjednicu, prekinuo Nebojšu Medojevića (DF). Lider Pokreta za promjene je protestovao jer je Mustafić dozvolio ministarki odbrane

Milici Pejanović-Đurišić, da u završnoj riječi odgovari na pitanje DF-a o učešću Vojske tokom protesta 24. oktobra. On je tvrdio da je to zloupotreba govornice jer DF ne može da odgovori, i “poniženje parlamenta od strane Vlade Mila Đukanovića".

TEŽAK INCIDENT U SKUPŠTINI: Uvrede, prijetnje, umalo tuča >>>

Pogledajte snimke incidenta u Skupštini! >>>

Milica Pejanović je prethodno rekla da je netačno da su vojnici 24. oktobra bili opremljeni i naoružani da “pucaju u narod”, kako je tvrdio Medojević.

Mustafić je više puta opomenuo Medojevića da će mu oduzeti riječ i dati pauzu, što je zatim uradio. Kada su se kamere ugasile u plenarnoj sali je nastala svađa. Poslanik DPS-a Obrad Stanišić dobacio je iz skupštinskih klupa kolegama DF-a da su nosili maske na protestima, na šta je reagovao Branko Radulović koji je povikao ”Fukaro, j... ti mater, sram te bilo lažeš, udbašu jedan".

Stanišić je uzvratio "platićeš za ovo", a Radulović je nastavio "Pijanico jedna, svaki dan piješ po dva litra rakije i dolaziš pijan"!

Nakon toga došlo je do verbalnog sukoba između poslanika DF-a Veljka Vasiljevića i Stanišića koji su krenili jedan prema drugom, ali su ih kolege razdvojile. U trenutku kada se očekivalo da se tenzije smire, poslanik DF-a Milan Knežević prišao je Mustafiću negodujući što je prekinuo sjednicu i vučući "Lažeš kao pas, lažeš, ko je to rekao?" Tome je prethodio komentar Mustafića da su mu na protestu skandirali "Suljo Turčine".

Nastalo je komešanje oko predsjedavajućeg stola da bi u jednom trenutku Janko Vučinić preskočio klupe i došao skoro do Stanišića, ali su ih poslanici razdvojili. Poslanik Aleksandar Damjanović (SNP) i Veljko Vasiljević izvlačili su Vučinića iz mase, a on je Stanišiću u tom trenutku govorio "dođi ovamo p.. jedna", dok je u istom momentu Radulović kazao Stanišiću “pičko jedna, bombu ću ti baciti”. Tada je reagovalo i obezbjeđenje parlamenta, nakon čega se sutacija smirila i poslanici su napustili salu.

Sjednica će biti nastavljena u petak, nakon bajramskih praznika.

Ovo je drugi incident poslednjih mjesec i po dana. Prvi “obračun” DF-a i DPS-a bio je 14. maja kada je premijer trebalo da obrazloži listu za prelaznu Vladu. Kada je izašao za govornicu, poslanici DF-a su skandirali “ Milo, lopove”, a on im je uzvratio “bravo kreteni”. Tada je došlo do verbalnog sukoba Đukanovića i Radulovića, u koji su se, uključili drugi poslanici DPS-a i DF a koji su se “počastili” riječima “ majmuni, bagra, idioti, nesoji...” Tužilaštvo je ocijenilo da niko od proslanika nije počinio krivično ni prekršajno djelo. Jedina sankcija za taj incidenti je javna opomena poslanicima DF-a zbog teže povrede Poslovnika.

Raonić: Skupština primjerenija terminima poslije 23 sata

Po mišljenju predsjednika Građanske alijanse Borisa Raonića, dešavanja u Skupštini Crne Gore više nikoga ne treba da iznenađuju.

“Nebrojeno puta pokazali smo kakva nam je politička kultura”, kazao je juče za “Vijesti”.

Na pitanje o pozadini ovakvog ponašanja poslanika DPS-a i DF-a, Raonić je kazao da i jednima i drugima odgovara da se dižu tenzije pred izbore, jer na taj način se vrši homogenizacija biračkog tijela.

“Problem je što građani nisu svjesni da će živjeti ovako kako žive, dok nam Skupština liči na ovo i dok je prikazivanje iste primjerenije terminima iza 23 h”.

Spas vidi u izborima:

“Srećom izbori su za 3 mjeseca, pa će građani moći da pokažu sta misle o ovome”, naveo je on.

DPS očekuje izvinjenje, DF tvrdi da će uvijek uzvratiti

Poslanica DPS-a Branka Tanasijević je na pres konferenciji rekla da je incident pokazao nedostatak tolerancije i smisla za kulturu dijaloga poslanika DF-a.

"Korišćeni su uvredljivi izrazi ... prekršeni su moralni principi koji su suština crnogorskog bića na koje smo svi ponosni,” rekla je poslanica.

Ona je pozvala sve partije da vrate dostojanstvo parlamentu, po kome je, tvrdi, prepoznat. Na pitanje hoće li Stanišiću sugerisati da se drugačije ponaša, Tanasijević je kazala da je njen kolega ponajmanje kriv za događaj.

"On je dobio kvalifikative koje ja nikada ne pamtim da su se desile u parlamentu. Očekujem da će se veliki broj poslanika DF-a izviniti poslanicima i građanima,” kazala je Tanasijević.

Na posebnom presu Nebojša Medojević je međutim kazao da su bili prinuđeni da reaguju na provokacije Stanišića .“Laž je da su lideri DF-a u noći protesta nosili maske. Stanišić je zadužen za provokacije i to je prešlo granice.Svaki put ćemo ovako reagovati kada nas provociraju,” kazao je Medojević.

Suljo Mustafić je rekao da DF krši Poslovnik i Etički kodeks.

Bonus video: