Sekulić: Svako ko ima da plati 2.000 eura, može na naslovnoj strani da napiše bilo šta o vama

„Plašim se da je ovo samo nastavak onoga što je počelo sa dekriminizacijom klevete, i da se ovaj zakon neće moći na pravi način primijeniti, odnosno, imaćemo potpunu suprotnost onoga što je bila namjera zakonopisaca“, kazao je Sekulić
0 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.07.2016. 12:12h

Predlog zakona o medijima, o kom će se raspravljati na sjednici parlamenta, definitivno je korak unazad u toj oblasti, smatra poslanik Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić.

Sekulić je agenciji MINA rekao da vjeruje da su autori novog zakona imali dobru namjeru.

„Ali se plašim da ovo što je ušlo u skupštinsku proceduru može da se pretvori u svoju suprotnost“, kazao je on.

Komentarišući odredbe koje regulišu oglašavanje organa javnog sektora, Sekulić je rekao da se oni oglašavaju u medijima u zavisnosti od njihove gledanosti, tiraža i uticaja.

„Podsjećam da najviše tiraže, gledanost i popularnost imaju mediji koji se bave zabavnim sadržajima, a ne oni sa ozbiljnim, odnosno političkim. Tako da mislim da je ideja dobra, ali da rješenja nijesu data na pravi način“, dodao je Sekulić.

Sa druge strane, kako je naveo, predloženi zakon je dio političkog sporazuma.

„A kada je neki zakon dio političkog sporazuma, onda imate mali problem da kroz nešto što je bila samoregulacija i drugačiji odnos, pokušate sprovesti svoje političke interese. Čini mi se da je to vidljivo u ovom zakonu, pečat političkih interesa onih koji su pisali zakon“, naveo je Sekulić.

Prema njegovim riječima, u novom zakonu je data potpuno apsurdna i neodrživa norma, po kojoj neko može da bude kažnjen za ono što je pisao, ako to nije istina, sa najviše četiri prosječne plate u Crnoj Gori.

„To je, otprilike, dvije hiljade eura. Znači, svako ko ima da plati dvije hiljade eura, može na naslovnoj strani svoje novine da napiše bilo šta o vama, i vi ste nemoćni to da spriječite. On nije dužan čak ni ispravku da objavi“, precizirao je Sekulić.

Kako je naveo, postavlja se pitanje da li čast bilo koga u Crnoj Gori vrijedi samo dvije hiljade eura.

„Plašim se da je ovo samo nastavak onoga što je počelo sa dekriminizacijom klevete, i da se ovaj zakon neće moći na pravi način primijeniti, odnosno, imaćemo potpunu suprotnost onoga što je bila namjera zakonopisaca“, kazao je Sekulić.

On je ponovio da su autori zakona sigurno imali dobru namjeru, ali je, kako je naveo, predložene norme ni u kom slučaju ne sadrže.

„Naprotiv, možemo doći u situaciju da predloženim izmjenama zakona ovo neodrživo stanje u medijima bude još gore. Ovo je, definitivno, korak unazad kad su u pitanju mediji“, rekao je Sekulić, naglašavajući da je to njegov lični stav.

Bonus video: