Maćerevič: Značajna uloga pripadnika VCG u međunarodnim misijama

Pejanović Đurišić se zahvalila poljskom kolegi na dosadašnjoj saradnji i iskazala uvjerenje da će Poljska, i u periodu koji predstoji, prenošenjem svojih iskustava i dobre prakse, još intenzivnije podržati Crnu Goru u ostvarivanju strateškog spoljnopolitičkog cilja – punopravnog članstva u NATO
56 pregleda 0 komentar(a)
Antoni Maćerevič, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Antoni Maćerevič, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 30.06.2016. 18:10h

Uloga koju pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) imaju u međunarodnim misijama i operacijama veoma je značajna, ocijenio je poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič u razgovoru sa crnogorskom koleginicom Milicom Pejanović Đurišić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Pejanović Đurišić se sa Maćerevičem sastala u okviru zvanične posjete Poljskoj, i sa njim razmijenila mišljenja o temama koje su na agendi predstojećeg NATO Samita naredne sedmice u Varšavi, kao i o dinamici ratifikacije pristupnog Protokola u parlamentu Poljske.

Pejanović Đurišić se zahvalila poljskom kolegi na dosadašnjoj saradnji i iskazala uvjerenje da će Poljska, i u periodu koji predstoji, prenošenjem svojih iskustava i dobre prakse, još intenzivnije podržati Crnu Goru u ostvarivanju strateškog spoljnopolitičkog cilja – punopravnog članstva u NATO.

„Maćerevič je iskazao priznanje Crnoj Gori na ostvarenom uspjehu u evroatlantskim integracijama i na pozitivnom uticaju koji ima na regionalnu i globalnu bezbjednost, a posebno naglašavajući značajnu ulogu koju pripadnici VCG imaju u međunarodnim misijama i operacijama“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, naglasio da su dvije države u dosadašnjem periodu ostvarile značajnu saradnju i istakao želju da se ona intenzivira.

Ministri su razgovarali o modalitetima unaprjeđenja i jačanja bilateralne saradnje na planu cyber odbrane, saradnje vojno-obavještajnih službi, mogućnostima edukacije crnogorskih kadeta i oficira na poljskim vojno-obrazovnim institucijama, edukacije pripadnika VCG u sklopu priprema za učešće u međunarodnim operacijama, kao i zajedničke obuke i vježbi specijalnih i jedinica vojne policije, pomorskih diverzanata i ronilačkih timova.

Pejanović Đurišić razgovarala je danas i sa predsjedavajućim Komisije za odbranu parlamenta Poljske, Mihalom Jahom, i istakla značaj što skorije ratifikacija pristupnog protokola.

„Poljski sagovornik je informisao ministra da će se pitanje ratifikacije već naredne sedmice razmatrati u poljskom parlamentu“, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić se sastala i sa državnim sekretarom i šefom Biroa za nacionalnu bezbjednost Pavelom Solohom, sa kojim je razmijenila mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima globalnog karaktera.

„Saglasili su se da jedino zajedničkim naporima savremena društva mogu pružiti adekvatne odgovore na izazove i prijetnje koje ugrožavaju njihove zajedničke vrijednosti“, navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Varšavi, Pejanović Đurišić je položila vijenac na grob Neznanog vojnika i cvijeće na memorijalnu ploču žrtvama avionske nesreće kod Smolenska.

U crnogorskoj delegaciji bili su i ambasador Crne Gore u Poljskoj Ramiz Bašić, generalni direktor za politiku odbrane Ivan Mašulović, zamjenik načelnika Generalštaba VCG Rajko Pešić, izaslanik odbrane Crne Gore za Poljsku Hajrudin Đerekarac, savjetnik u PR službi Ministarstva odbrane Sanja Dajević i prvi sekretar u ambasadi Crne Gore u Varšavi, Dragana Marković.

Bonus video: