SAD: Preko Deripaske išao ruski novac partiji u Crnoj Gori

Američke vlasti juče su uvele sankcije protiv Viktora Aleksejeviča Bojarkina, nekada zaposlenog u ruskog vojno-obavještajnoj agenciji GRU, a koji sada, kako se navodi, radi sa Deripaskom
10416 pregleda 35 komentar(a)
Deripaska, Foto: Reuters
Deripaska, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2018. 12:45h

Sjedinjene Američke Države optužile su ruskog oligarha Olega Deripasku da se, zajedno sa jednim bivšim ruskim obavještajcem, miješao u parlamentarne izbore u Crnoj Gori 2016. godine.

Američko ministarstvo finansija juče je uvelo sankcije protiv Viktora Aleksejeviča Bojarkina, nekada zaposlenog u ruskog vojno-obavještajnoj agenciji GRU, a koji sada, kako se navodi, radi sa Deripaskom.

Navodi se da Bojarkin o poslovanju "direktno izvještava Deripasku i da predvodi poslovne pregovore u Deripaskino ime". Dodaje se i da su Deripaska i Bojarkin "bili umiješani u rusku finansijsku pomoć jednoj partiji u Crnoj Gori u susret izborima 2016. godine".

Rusija je do sada više puta negirala umiješanost u parlamentarne izbore 2016.

Deripaska je jedan od najpoznatijih ruskih biznismena, koji je do ove godine bio na čelu kompanije EN+ i Rusal.

On je u Crnoj Gori bio vlasnik Kombinata aluminijuma u Podgorici i Rudnika boksita u Nikšiću, koji su dovedeni do stečaja, a nakon čega je Deripaska tužio državu Crnu Goru i u toku je više međunarodnih arbitraža.

On u Crnoj Gori ima vilu na Platamunima u budvanskoj opštini.

Britanski Telegraf se ranije raspitivao o vezama Deripaskinog Rusala i bivšeg ruskog obavještajca, a portparol kompanije je tada kazao da Bojakin više ne radi za Rusal.

Američko ministarstvo finansija juče je objavilo uklanjanje sankcija za tri kompanije povezane sa Deripaskom: En+, Rusal i JSC EuroSibEnergo.

"Ministarstvo je ranije uvelo sankcije za ove kompanije zato što njihov vlasnik i čovjek koji je kontrolisao poslovanje bio ruski oligarh Oleg Deripaska, a ne zbog samog poslovanja kompanija. Ove kompanije su se obavezale da će značajno smanjiti Deripaskin uticaj. Kompanije će se suočiti sa ozbiljnim posljedicama ako ne budu radile po dogovoru", kazao je američki ministar Stiven Mnučin.

Istovremeno, američke vlasti su zbog moguće umiješanosti u izbore u toj zemlji uvele sankcije za Bojarkina, "zamrzavanjem" njegovog novca u svim finansijskim institucijama u SAD.

Navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. je za kritičare Kremlja i dalje jedan od najšokantnijih primjera ruske umiješanosti u izbore jedne suverene zemlje, navodi Telegraf.

Britanski list navodi da su "članovi proruske crnogorske opozicije, u saradnji sa osobama bliskim Kremlju", optuženi za planiranje napada na parlament i pokušaj atentata na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: