Reakcije iz Crne Gore: Ne odustajemo od puta ka EU

Vujanović je agenciji Mina rekao da Crna Gora pozdravlja stav predsjednika Evropskog Savjeta Donalda Tuska o spremnosti EU da sačuva svoje jedinstvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2016. 17:32h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da referendumska odluka građana Velike Britanije o napuštanju Evropske unije (EU) ima posebnu osjetljivost i težinu obavezujući na maksimalnu posvećenost očuvanju jedinstva 27 članica Unije kako bi se sačuvale vrijednisto EU.

Vujanović je agenciji Mina rekao da Crna Gora pozdravlja stav predsjednika Evropskog Savjeta Donalda Tuska o spremnosti EU da sačuva svoje jedinstvo.

"Crna Gora će nastavitu sa svojom posvećenošću vrijednostima EU i procesom evropskih integracija", rekao je Vujanović Mini.

Socijaldemokrate: Odluka Velike Britanije ne smije da nas demotiviše na evropskom putu

Odluka Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije će definitivno imati reperkusije i na nas, ali ne treba da nas demotiviše to što će euroskeptici sada biti još više kritični prema daljem proširenju EU, već naprotiv, to treba da poveća našu posvećenost procesu integracija, poručuje Irma Nišić, međunarodna sekretarka Socijaldemokrata Crne Gore.

Ona je dodala da se Socijaldemokrate nadaju da je izlazak Velike Britanije izuzetak, ali ga treba shvatiti i kao poziv da se problemi unutar EU riješe.

"Uvjereni smo da će EU, kao i mnogo puta tokom svog postojanja naći mehanizme da prevaziđe krizu. Analize prvih rezultata pokazuju da su za ostanak u EU dominantno glasali mladi ljudi, što pokazuje da nove generacije Evropljana ipak vide potrebu tješnjih političkih i ekonomskih veza unutar evropskog prostora", kazala je Nišić.

Po njenim riječima, za Socijaldemokrate, kao partiju moderne ljevice, integracije predstavljaju sastavni dio programa.

"Sada smo sigurni da ćemo svi morati da radimo još više i napornije kako bi se ostvario najvažniji strateški cilj Crne Gore, a to je ulazak u EU. Izlazak Velike Britanije, koja je bila iskreni partner naše zemlje na tom putu, svakako nije olakšavajuća okolnost, ali smo sigurni da ćemo sa njom graditi jake bilateralne odnose. Socijaldemokrate uvijek ističu važnost samih procesa, a ne nužno, krajnjih ciljeva, te zato sami ulazak u EU treba da bude formalni čin i znak postizanja standarda u pogledu kvaliteta življenja, dostizanja punih kapaciteta pravne države, jačanja institucija, kao i ispunjavanja svih kriterijuma, koji će zbog novonastale situacije u okviru Unije sada biti i veći i stroži. Preduslov za razvoj na ovim poljima i dostizanje pomenutih standarda je politička, ali i ekonomska stabilnost za koju SD sa svojim programom i ljudima može biti garant. Uvjereni smo da će građani Crne Gore prepoznati istorijski značaj momenta i u oktobru podržati one snage kojima je proces integracija visoko na listi prioriteta i koji su spremni da konkretnom i jasnom politikom doprinesu da Crna Gora, kao snažna i moderna država, uskoro postane dio Evropske unije", poručuje Nišić.

Raonić: Za nas je dobro, otvoriće prostor za iskren dijalog oko crnogorskog procesa integracija u EU

Crnogorsko društvo treba da shvati da tempo reformi ne smije da zavisi od situacije u Evropskoj uniji (EU) u bilo kojem smislu, već da je interes postizanje standarda koje EU baštini, ocijenio je programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

On je rekao da je odluka građana Velike Britanije da napuste EU demokratska odluka, i da sada treba da bude tumaćena iz više uglova.

"Što se nas iz Crne Gore tiče, ovakva odluka je dobra jer će se sada otvoriti prostor za iskren dijalog oko crnogorskog procesa integracija u EU, jer ćemo sada vjerovatno dobiti konačno grupe koje će osporavati put pridruživanja u EU", rekao je Raonić agenciji MINA.

On je kazao da jednoumlje koje je do sada bilo na sceni nije zdravo za proces, ali ni rezultat iskrenih sagledavanja intersa društva.

"Ono što je izvjesno standardi koje baštini EU će nam i dalje biti cilj, i ne samo onih koje EU uređuje, ali će integrativni procesi, kao motor aktivnosti u cilju postizanja standarda, sada biti donekle ugrožen, pa samim tim i tempo moze biti usporen", ocijenio je Raonić.

On smatra da je bitno da crnogorsko društvo shvati da tempo reformi ne smije da zavisi od situacije u EU u bilo kojem smislu.

"Već je naš interes postizanje standarda koje EU baštini. Kada se oni postignu manje je bitno u kojem obliku EU postoji i koji je naš status u njoj", kazao je Raonić.

On je rekao da bi radova kada bi se povela intezivna rasprava na javnoj sceni kako Crna Gora treba da se postavi u novim vremenima, da prati svoj interes i aktivnosti mijenja u skladu sa novim okolnostima.

"Sada je trenutak da se prisjetimo Norveške koja je bila više u Evropi od same Britanije iako nije formalno članica, a to se odnosi na integrisanost u ekonomsku zajdenicu, Šengen, identitetska pitanja...", rekao je Raonić.

On je ocijenio da EU sada treba u Crnoj Gori i samom Balkanu i da mora da promijeni pristup.

"Naša adminstracija će sada očekivati drugačiji tip birokrata kao sagovornike, čiji ce cilj biti podrška zemlji u cilju postizanja standarda", naveo je Raonić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora sada izvjesno mora da zasniva ekonomski rast na osnovama regulativa EU, spoljnu politiku na regionalizmu i multilateralizmu.

"Ostaju sporna pitanja koja treba da budu definisana i objašnjena, a to su prava naših radnika u Velikoj Britaniji, ali i britanskih u EU i kod nas, kako će se ratifikovati, tj doći na dnevni red odluka o prijemu Crne Gore u NATO", rekao je Raonić.

On je kazao da će biti zanimljivo gledati i analizarati reakcije, kako je naveo, populističkih lidera, koje su po pravilu okrenuti kratkoročnim ciljevima.

"Jer će se sigurno pokušati ovo predstaviti kao raspad EU i time u ovom ključnom trenutku za našu orijenatciju, još jednom pokušati da utiču da se Crna Gora okrene prema istoku", ocijenio je Raonić.

On je kazao da je ono što može da raduje u odluci građana Britanije, podatak da je EU "izbacila taj kamičak iz cipele" koji je predugo usporavao jaćanje Unije, pa će uz reakcije iz Škotske i Irske, to vjerovatno i ojačati samu EU.

Pejović: Politika proširenje ostaje jedna od najvažnijih

Odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU) zahtijevaće detaljnu analizu novonastale situacije, razmatranje daljih pravaca i svojevrsnu prekompoziciju u EU, ocijenio je glavni pregovarač Aleksanadr Andrija Pejović, navodeći da će politika proširenje i dalje ostati jedna od najvažnijih politika Unije.

On je kazao da je danas izuzetno važan i težak dan za EU.

"Svakako da će ovo biti jedno od najvažnijih pitanja kojim će se EU baviti u narednom periodu – kako se iznutra konsolidovati politički i ekonomski, kako bi posljedice bile što je moguće manje", rekao je Pejović agenciji MINA.

On je kazao da se EU od nastanka više puta suočavala s kriznim situacijama, a naročito tokom protekle decenije.

"I uvijek je nalazila način da iz njih izađe jača, stabilnija, homogenija. Uvjeren sam da će tako biti i ovaj put", rekao je Pejović koji je i državni sekretar za evropske integracije.

On je podsjetio da je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao da je svjestan ozbiljnosti situacije i da je već pozvao lidere dvadesetsedmorice da, na marginama samita Evropskog savjeta, razgovaraju o daljim koracima i budućnosti EU.

"I tokom prethodnih dana, Tusk je razgovarao s liderima država članica EU i čelnim ljudima evropskih institucija. Odluka dvadesetsedmorice je jasna: Unija je okvir za zajedničku budućnost i postoji jasna odlučnost da se zadrži jedinstvo ostalih država članica", kazao je Pejović.

Bonus video: