Kako Vlada bogati funkcionere: Plate samo 20 odsto kredita i stanova

Po riječima potpredsjednika Milorada Vujovića, neshvatljivo je da Vlada označava stepenom tajnosti te odluke ako se ima u vidu činjenica da se to finansira iz džepova građana
173 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2016. 05:59h

Vlada omogućava državnim funkcionerima, ali i službenicima da na kredit kupe stan i do 80 odsto jeftinije od njegove vrijednosti na tržištu. To je jedna od povoljnosti naznačenih u Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera i Odluci o rješavanju stambenih potreba državnih službenika i namještenika koje je 2014. potpisao premijer Milo Đukanović.

Po njima, povoljnosti za vraćanje kredita su otplata na rate do 20 godina i umanjenje iznosa kredita u visini od 5 odsto za svaku punu godinu staža i starosti zgrade od najmanje tri odsto a najviše do 80 odsto iznosa dodijeljenog kredita. Po tome, ukoliko službenik sa 16 godina staža dobije kredit od 40.000 on treba da plati 20 odsto ili 8.000 eura.

Toliki kredit je, npr., nedavno dobio vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, ali a 35.000 poslanik DPS-a Obrad Mišo Stanišić.

Isti uslovi važe i za otkup stanova koji se funkcionerima daju u zakup na neodređeno vrijeme.

Međutim, odluke o stanovima i kreditima proglašeni su internim dokumentom i nisu dostupni javnosti.

Po riječima potpredsjednika Milorada Vujovića, neshvatljivo je da Vlada označava stepenom tajnosti te odluke ako se ima u vidu činjenica da se to finansira iz džepova građana.

Lider URA Žarko Rakčević smatra da se “radi o potrebi da se od očiju javnosti sakriju informacije i zaštiti krajnje neodgovorna, ohola i rasipnička vlast”.

Vujović je juče rekao da je ukupno odobreno 64 kredita u iznosu od milion eura, prema informaciji usvojenoj u aprilu.

"Najveći iznos odobrenog kredita je 40.000 eura, a najniži 5.000. Dodijeljeno je ukupno 28 stambenih jedinica, ukupne površine 2.239 kvadrata, kupovinom, u zakup na neodređeno vrijeme s pravom kupovine po povoljnim uslovima ili zamjenom s obavezom plaćanja razlike u kvadraturi. Najveća kvadratura dodijeljenog stana je 128 kvadrata”, pojasnio je juče Vujović.

Rakčević je rekao da se ovakva “praksa poklapa sa definicijom korupcije”.

“Vladina komisija je u tajnosti samo u proteklih par mjeseci probranim poklonila stanove vrijedne preko dva miliona eura i podijelila poklon kredite u iznosu od preko 215.000 eura. Ima se, može se, pa je prosječna veličina stana preko 84 metra kvadratna”, kazao je.

Po njegovim riječima, u demokratskim državama nezamislivo je da se nekom ko obavlja javnu funkciju dodjelju stanovi vrijedni i do 200.000 eura.

“Javnost mora da zna koliko je hiljada stanova proteklih godina poklonjeno unutar političke kaste podobnih. Koliko godina je trebalo da javnost dođe do spiska od 600 poklon stanova u Podgorici?" kazao je.

Rakčević ističe da se dodjela stanova i stambenih kredita pod povoljnim uslovima dešava u situaciji kada Crnoj Gori prijeti slom javnih finansija.

“Samo ove i naredne godine da bi se održao sistem, ova vlast će pozajmiti 1,3 milijarde eura ili 1,8 miliona eura dnevno”, pojasnio je i dodao da preko 21.000 domaćinstava prosječno duguju skoro 1.400 eura za električnu energiju i da su pred isključenjem, a 65.000 domaćinstava prima neki od vidova socijalne pomoći.

Vujović je rekao da Komisija, na čijem čelu je ministar prosvjete Predrag Bošković, dodjeljuje stanove i kredite članovima Ustavnog i Vrhovnog suda, tužilaštvu i specijalnom tužilaštvu koji su samostalni sudski i pravosudni organi, pa se opravdano dolazi do sumnje u samostalnost rada sudova i tužilaštva u postupcima koji se tiču Vladinih funkcionera.

Bonus video: