Vuletić: Bijedan položaj penzionera, otkad je Đukanović preuzeo kormilo, u stalnoj su nemilosti

„Samo kada su u pitanju radnici i penzioneri nastaje problem 'udara' na budžet, a sve ono što je u interesu režima i gospodara nađe se opravdanje i način da se to ispoštuje“, poručio je Vuletić
9 komentar(a)
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.06.2016. 13:07h

Materijalni položaj najstarije polpulacije u Crnoj Gori je bijedan, ocijenio je predsjednik Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI), Vojo Vuletić.

On je naveo da je prosječna penzija u prošlom mjesecu iznosila oko 270 eura.

„Prosto se pitam može li čovjek koji se bavi problematikom penzionera i invalida ostati nijem i gluv na ponašanje poslanika u skupštinskom Odboru za rad, zdravstvo i socijalno staranje, koji se protive vraćanju dijela sredstava penzionera od predloženih tri odsto, odnosno da primjena izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) počne od 1. januara, umjesto od 1. jula ove godine“, rekao je Vuletić agenciji Mina-business.

On je dodao da to, na nesreću penzionera, čine oni kojima je plata povećana skoro koliko iznosi dupla prosječna penzija isplaćena za prošli mjesec, a čiji iznos se isplaćuje više od pet godina.

„Samo kada su u pitanju radnici i penzioneri nastaje problem 'udara' na budžet, a sve ono što je u interesu režima i gospodara nađe se opravdanje i način da se to ispoštuje“, poručio je Vuletić.

Prema njegovim riječima, od kada je premijer Milo Đukanović preuzeo „kormilo države“, penzioneri su u stalnoj nemilosti.

„Sve reforme penzijskog sistema, posebno od 2002. godine, bile su uperene na štetu penzionera, a vrh vlasti je za svoje okruženje i sebe obezbijeđivao razne privilegije“, saopštio je Vuletić.

On je kazao da je prosječna penzija prošlog mjeseca iznosila od 271 do 276 eura.

Vuletić je ocijenio da su penzioneri u ovom režimi "bili i ostali zadnja rupa na režimskoj svirali".

„Da penzioneri sada na organizovna način dignu svoj glas, ne bi se vlast i poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) sa svojim satelitima ponašali tako prema bijednom materijalnom položaju penzionera“, zaključio je Vuletić.

Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje je na sjednici u utorak razmatrao nekoliko amandmana na Predlog dopuna Zakona o PIO.

Amandman koji su podnijeli nezavisni poslanici Neven Gošović, Velizar Kaluđerović i Mladen Bojanić, a koji Odbor i predlagač nijesu prihvatili, podrazumijevao je da vanredno usklađivanje penzija koje je predviđeno predloženim zakonom, umjesto 1. jula počne 1. januara ove godine.

Bonus video: