Rakčević: Vlada tajno poklonila stanove vrijedne preko 2.000.000 eura

"Samo ove i naredne godine da bi se održao sistem ova vlast će pozajmiti 1,3 milijarde eura ili 1.8 miliona eura dnevno. Kreditni rejting Crne Gore i dalje pada i zadužujemo se po kamatnim stopama preko 6 posto", upozorio je Rakčević
0 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Boris Pejović
Žarko Rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.06.2016. 12:42h

Godinama vlast u Crnoj Gori funkcioniše kao tajna, zavjerenička grupa koja upravlja zarobljenim društvom, saopštio je danas predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.

"Osnovne informacije se proglašavaju tajnim i zaštićenim podacima. Jasno , ne radi se o zaštiti podataka važnih za državne i nacionalne interese . Radi se o potrebi da se od očiju javnosti sakriju informacije i zaštiti krajnje neodgovorna , ohola i rasipnička vlast i njeni djelovi stopljeni sa ortacima iz organizovanog kriminala", istakao je Rakčević.

On je kazao da je jedna od uloga kontrolora iz opozicije da otvori crne kutije vlasti i upozna građane sa načinom na koji se u tajnosti raspolaže sa našim novcem i kojim ortacima vlasti se opraštaju milioni eura poreza.

"U iole demokratskim društvima nezamislivo je da se nekom ko obavlja javnu funkciju dodjelju poklon stanovi vrijedni i do 200.000 eura. Takva praksa se poklapa sa definicijom korupcije. Vlast godinama proglašava tajnim informacije o dodjeli poklon stanova od novca poreskih obveznika. Demokratska Crna Gora se mora izboriti za koncept javnosti i javnih sjednica Vlade i djelovanja vlasti. Vladina komisija je u tajnosti samo u proteklih par mjeseci probranim poklonila stanove vrijedne preko dva miliona eura i podijelila poklon kredite u iznosu preko 215.000 eura. Ima se, može se pa je prosječna veličina stana preko 84 m2. Javnost mora da zna koliko je hiljada stanova proteklih godina poklonjeno unutar političke kaste podobnih . Koliko godina je trebalo da javnost dođe do spiska od 600 poklon stanova u Podgorici?" kazao je Rakčević.

"Vijesti" su danas objavile da je Vlada Crne Gore dodijelila stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, poslaniku DPS-a Obradu Mišu Stanišiću, poslanici Socijaldemokrata Muberi Kurpejović, direktoru Kliničkog centra Ranku Lazoviću i ambasadoru u Rumuniji Milanu Begoviću. Te odluke donosi vladina Komisija za stambena pitanja.

Milorad Vujović, potpredsjednik Vlade Crne Gore je danas kazao da je neshvatljivo da Vlada Crne Gore označava stepenom tajnosti "interno" odluke o dodjeli stanova i stambenih kredita ako se ima u vidu činjenica da se to finansira iz džepova građana Crne Gore od kojih država ne smije da krije gdje ide njihov novac već naprotiv, treba da im polaže račune za upotrebu sredstava.

Rakčević je istakao da se vlast krajnje neodgovorno i bez osjećaja za realnost i mogućnosti povećala sebi i poslanicima plate na preko 2000 eura. I da je njihovo ponašanje kako navodi "odraz politike obijesnih , nadmenih i raspojasanih raspikuća a ne politike dobrog domaćina".

"Sav taj pir obijesti dešava u situaciji kad Crnoj Gori prijeti slom javnih finansija i kad je neophodno već na polovini godine raditi rebalans budžeta. Samo ove i naredne godine da bi se održao sistem ova vlast će pozajmiti 1,3 milijarde eura ili 1.8 miliona eura dnevno. Kreditni rejting Crne Gore i dalje pada i zadužujemo se po kamatnim stopama preko 6 posto. U vrijeme neprimjerene obijesti političke elite DPS-a dolazimo do informacija da 65000 domaćinstava prima neki od vidova socijalne pomoći . Otkriva se da je preko 21000 domaćinstava koji prosječno duguju skoro 1400 eura za električnu energiju i da su pred isključenjem . Zavise od onih koji drže makaze. Slobodni izbori ? Crna Gora kao zarobljeno društvo sa neodgovornom elitom ne može krenuti na put oporavka i dostojanstvenog življenja. Svi koji istinski vole Crnu Goru moraju zajednički raditi na mirnim promjenama ove sunovrat politike", zaključio je Rakčević.

Bonus video: