Administrativni odbor: Predložiti kandidate u roku od sedam dana

Administrativnom odboru su dostavljeni predlozi za Draginju Vuksanović, Azru Jasavić, Ljerku Dragićević, Milutina Simovića, Miodraga Vukovića, Predraga Sekulića, Mevludina Nuhodžića i Sulja Mustafića
65 pregleda 2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2016. 12:32h

Administrativni odbor je političkim partijama dao rok od sedam dana da dostave konačne predloge kandidata za članove Odbora koji će se baviti praćenjem primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

Administrativnom odboru su dostavljeni predlozi za Draginju Vuksanović, Azru Jasavić, Ljerku Dragićević, Milutina Simovića, Miodraga Vukovića, Predraga Sekulića, Mevludina Nuhodžića i Sulja Mustafića.

Predloge nijesu dostavili Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP), poseban klub poslanika i Albanska alternativa.

Odbor treba da ima 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije.

Funkcioner SNP-a, Aleksandar Damjanović kazao je da nije siguran da su sada stvoreni uslovi za definisanje i izbor sastava Odbora.

On je predložio da se prvo konsultuju u okviru klubova i na Kolegijumu, pa da se nakon formiranih stavova, izjasne i pokušaju forimirati Odbor u punom sastavu.

Damjanović je kazao da bi bilo potrebno djelokrug rada Odbora proširiti čime bi se, kako je ocijenio, lakše došlo do rješenja.

„U suprotnom bojim se da ćemo ući u još veću zonu političke greške i da nećemo iz ovoga lako izaći“, naveo je Damjanović.

On je ocijenio da ni vlast ni opozicija nijesu ispoštovali odluku o izboru članova jer nijesu predložili neophodan broj.

Poslanik DF-a, Emilo Labudović, kazao je da su formiranje i nadležnosti Odbora suviše ozbiljna pitanja koja bi trebali biti iznad političkog stava.

„Nije samo problem u formiranju odbora već osnovnom principu koji determiniše rad i donošenje odluka“, rekao je Labudović.

Prema njegovim riječima, formiranje Odbora je pitanje koje prevazilazi Administrativni odbor i o tome se mora raspravljati na Kolegijumu.

Poslanica DF-a, Branka Bošnjak rekla je da je neophodno formirati Odbor jer, kako je istakla, taj proces traje prilično drugo i da je to interes svih parlamentarnih subjekata bez obzira na partijsko opredjeljenje.

Ona je zatražila pojašnjenje na koji način se može pokrenuti inicijativu za razrješenje predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Prema njenim riječima, predsjednik DIK-a na nedostojan način vrši tu funkciju.

„Ako ćemo sa takvim predsjednikom ulaziti u izbore mislim da tu nema nikakvog povjerenja i da je očigledno da je napravljen pogrešan izbor“, ocijenila je Bošnjak.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Radivoje Nikčević kazao je da je ta partija, učešćem u formiranju Odbora, pokazala želju da se stvore svi neophodni uslovi da sledeći izbori budu fer i korektni.

On je rekao da je jasno da klub poslanika DF-a ne želi da učestvuje u formiranju Odbora jer nijesu ni potvrdili listu ranije predloženih kandidata.

Radovan Obradović iz DPS-a je kazao da nije interes da se formira Odbor koji će zastupati interese samo jedne strane. "Mi smo pružili ruku da se formira ovo tijelo kako bi ga izgradil povjerenje koje opozicija nije imala“, rekao je on.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić najavila je da će ta partija pedložiti nove kandidate pa da će se nakon toga glasati ko će biti u Odboru.

„To je najjednosatvniji način da izađemo iz ove situacije“, rekla je Jasavić.

Bonus video: