Odbor podržao predlog rezolucije o podršci učlanjenju u NATO

Predsjednik Odbora, Miodrag Vuković smatra da to što su četiri parlamenta ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi znači da se u tim zemljama ne dovodi u pitanje spremnost Crne Gore da postane članica NATO-a
80 pregleda 4 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 15.06.2016. 10:25h

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike danas je velikom većinom glasova podržao Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO, o čemu će sjutra na planeranoj sjednici raspravljati poslanici parlamenta.

Protiv rezolucije glasao je samo poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Danko Šarančić, a predstavnici Demokratskog fronta nijesu prisustvovali sjednici Odbora.

Nikola Gegaj iz Demokratske partije socijalista naveo je da „nemali“ broj crnogorskih građana stavlja u istu ravan odluke o sticanju nezavisnosti države 2006. godine i o pristupanju države u NATO.

„Članstvo u NATO je garancija da se na ovim prostorima ne može ponoviti tragično iskustvo iz nedavne prošlosti. U današnjem svijetu nijedna država ne može se samostalno izboriti sa bezbjednosnim izazovima, posebno ne države ograničenih kapaciteta i resursa kao što je Crna Gora“, rekao je Gegaj.

Kako je kazao, članstvo države u Alijansi garantuje i siguran poslovni ambijent što je preduslov za razvoj preduzetništva, kao i vladavinu prava, snažne institucije i demokratsku kontrolu vojske i policije.

Predsjednik Odbora, Miodrag Vuković smatra da to što su četiri parlamenta ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi znači da se u tim zemljama ne dovodi u pitanje spremnost Crne Gore da postane članica NATO-a.

„Ja mislim da će ratifikacija biti nastavljena očekivanom dinamikom“, smatra Vuković.

Izet Bralić iz Socijaldemokratske partije (SDP) rekao je da je „rezolucija koju danas predlaže ova nova sklepana većina više za unutrašnju upotrebu, nego što ona ima međunarodnu težinu“.

Kako je kazao, to je zbog toga što je proces ratifikacije uveliko odmakao. „To je proces koji će ići i bez ovakvih kopiranih rezolucija“.

On je najavio da će SDP podržati ovu, kako je kazao, kopiju rezolucije. „Ne zato što imamo poštovanje prema namjeri zbog koje je rezolucija predložena, već zato što je to naše programsko opredijeljenje“.

Goran Tuponja iz Pozitivne Crne Gore je naveo da je članstvo države u NATO, od obnavljanja njene nezavisnosti, jedan od strateških prioriteta.

On je poručio da će Crna Gora u narednom periodu biti posvećena reformama u ključnim oblastima.

„Crna Gora je dosljedno posvećena potpunoj realizaciji svih obaveza, prije svega, snaženju principa vladavine prava, jačanju podrške javnosti, kao i odbrambenog i bezbjednosnog sektora kako bi potvrdila svoju posvećenost da bude odgovoran i pouzdan član Alijanse“, saopštio je Tuponja.

Šarančić je poručio da je SNP protiv učlanjenja države u NATO i dodao da neće podržati Predlog rezolucije.

„Mi ne smatramo da je integracija Crne Gore u NATO interes države i društva u cjelini. Očigledno je da postoji interes nekih pojedinaca, partija, lobija i interesnih grupa“

On je ponovio da SNP smatra da se jedino na referendumu može donijeti odluka o učlanjenju države u Alijansi, objašnjavajući da je to jedino validno. „Sve drugo bio bi nepotreban rizik po državu i društvo u cjelini“.

Šarančić je ocijenio da su oni koji po ovom važnom pitanju nemaju stav „politički gubitnici“.

„I to će vrijeme vrlo brzo pokazati. Ne može se imati stav „neka građani odluče“ po ovako važnom pitanju. Mora se iskazati jasan i nedvosmislen stav“, smatra on.

Nezavisni poslanik, Mićo Orlandić rekao je da podržava Predlog rezolucije.

„Članstvo u NATO jedan je od prvih i ključnih interesa državnih, nacionalnih i građanskih interesa u Crnoj Gori“, naveo je Orlandić.

Rešad Sijarić iz Bošnjačke stranke saopštio je da oni čvrsto podržavaju ideju učlanjenja države u NATO.

„Ulazak Crne Gore u NATO obezbjeđuje kolektivnu sigurnost, pored drugih benefita, ali i ono što je najbitnije, taj biološki, fizički opstanak ljudi u Crnoj Gori iz manjinskih nacionalnih zajednica“, naveo je Sijarić.

Poslanici Demokratskog fronta nijesu prisustvovali sjednici Odbora za međunarodne odnose.

Bonus video: