Crna Gora i NATO: Za region je to garancija stabilnosti

"Jako se veselim što Crna Gora ulazi u NATO, to je prvi korak evroatlantskih integracija Crne Gore, nadam se da će Crna Gora vrlo skoro napredovati na evropskom putu"
4 komentar(a)
Crna Gora i NATO, Foto: Vlada Crne Gore
Crna Gora i NATO, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.06.2016. 14:15h

"Slovenija je bila druga država koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, željeli smo da budemo prvi. Zadovoljni smo što je Crna Gora dobila poziv za članstvo i što vaša ministarka sjedi na današnjem sastanku. To je priznanje za Crnu Goru koja je ispunila procedure. To je priznanje i za Sloveniju, koja je uvijek preko diplomatskih predstavništava vojnom i bezbjednosnom saradnjom podržavala da Crna Gora postane članica", kazala je slovenačka ministarka odbrane Andrea Katič.

Katič je dodala da je činjenica da još jedna država regiona bude u NATO-u, za Sloveniju garancija stabilnosti.

"To je signal za ostale države da su vrata otvorena", rekla je ona.

"Proces ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u je u toku, i trenutno je u Ministarstvu vanjskih poslova", rekao je hrvatski ministar odbrane Josip Buljević.

On je rekao da se ratifikacija u hrvatskom Saboru može očekivati vrlo skoro.

"Jako se veselim što Crna Gora ulazi u NATO, to je prvi korak evroatlantskih integracija Crne Gore, nadam se da će Crna Gora vrlo skoro napredovati na evropskom putu", rekao je Biljević.

Upitan da li ekonomije poput hrvatske i crnogorske mogu iznijeti zahtjev Alijanse da izdvajaju dva odsto BDP-a za odbranu, hrvatski ministar je rekao da je u pitanju cilj koji treba dostići u budućnosti.

"Kada se naše ekonomije ojačaju, stabilizuju, dostići ćemo taj cilj. Mislim da je to dostižno za crnogorsku i hrvatsku ekonomiju", rekao je Buljević.

Albanska ministarka odbrane Mimi Kodelji kazala je da se čeka procedura ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u parlamentu.

"To će biti na parlamentu, ali čekamo vas raširenih ruku, zaslužili ste, dobre ste komšije kao što smo mi vama bili vjekovima", rekla je Kodelji.

Bonus video: