Alternativa: Crna Gora može da očekuje priliv izbjeglica iz Monaka i Monte Karla

Oni predlažu da se pooštre uslovi dobijanja crnogorskog državljanstva
53 pregleda 9 komentar(a)
Milo Đukanović, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Milo Đukanović, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.06.2016. 13:01h

Grupa građana Alternativa Crna Gora zahtijeva da joj Odbor za bezbjednost i odbranu Crne Gore dostavi informacije u vezi očekivanja priliva izbjeglica iz Monaka i Monte Karla u periodu posle ljetnje sezone.

Iz ove organizacije su se ironično osvrnuli na jučerašnju izjavu premijera Crne Gore Mila Đukanovića da Crna Gora može da stane rame uz rame Monte Karlom ili San Tropeom.

"Analizirajući procjene premijera da je stanje u Crnoj Gori u mnogome slično stanju u Monte Karlu i San Trope-u, izražavamo bojazan da bi Crna Gora u narednom periodu mogla da očekuje priliv izbjeglica iz tih područija jer "niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore". Posebno iz razloga što se kod nas očekuje veći privredni rast ove godine od većine (ne)razvijenih zemalja - 1,5% (uporedni podaci rasta GDP-a u istom periodu: Švajcarska - 0,7%; Danska - 0,6%; Japan - 0,1%; Italija - 1%; Njemačka 1,3%...). Potpuno je realno za očekivati da uskoro krene rijeka izbjeglica iz manje razvijenih evropskih zemlja u Crnu Goru", saopšteno je iz Alternative.

Oni predlažu da se pooštre uslovi dobijanja crnogorskog državljanstva.

"Tako veliki broj izbjeglica iz nerazvijenih evropskih zemalja može bitno uticati na bezbjednost zemlje. Očekujemo usporavanje demokratskih procesa i sloboda, upravo iz razloga što će se u Crnu Goru sliti rijeka izbjeglica iz sredina koje imaju manje demokratske vrijednosti od nas, slabije su kulturno razvijene i nemaju ekonomske slobode dovoljne da se prilagode našem sistemu. Molimo Odbor za bezbjednost i odbranu Crne Gore da nam dostavi odgovor u vezi procjene ovog rizika po bezbjednost građana/ki Crne Gore. Unaprijed hvala na brzom odgovoru, kao i do sada...", zaključuje se u saopštenju Alternative.

Bonus video: