"Slovački poslanici, ne glasajte za ratifikaciju Sporazuma o pristupanju Crne Gore NATO"

"Eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO, bez obezbijeđene većine na fer i slobodnom referendum, dovelo bi do eskalacije duboke političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi od 27. septembra prošle godine"
92 pregleda 9 komentar(a)
Demokratski front Skupština incident, Foto: Savo Prelević
Demokratski front Skupština incident, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2016. 10:00h

Demokratski front i dio nezavisnih poslanika uputili su pismo kolegama iz Parlamenta Slovačke u kome traže da na sjednici koja će se održati danas ne glasaju za ratifikaciju Sporazuma o pristupanju Crne Gore NATO-u, saopšteno je iz Pokreta za promjene.

"Eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO, bez obezbijeđene većine na fer i slobodnom referendum, dovelo bi do eskalacije duboke političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi od 27. septembra prošle godine, kada je Demokratski front, pokrenuo velike proteste . Demokratski front smatra da se pitanje članstva Crne Gore u NATO mora riješiti na fer i slobodnom referendumu u atmosferi, makar, minimalnog povjerenja između suprotstavljenih opcija u vezi legitimiteta institucija vlasti", ističe se u saopštenju Pokreta za promjene.

U pismu se navodi i da "Crna Gora u ovom trenutku, u susret spornim izborima koji će se opet održati u ambijentu nepovjerenja i spornog legitimiteta, nije spremna da odlučuje o tako važnom pitanju kao što je članstvo u NATO.

"Pozivamo vas da ne ratifikujete Sporazum i tako ne produbljujete krizu u Crnoj Gori i podjele koje već postoje, a koje se ne mogu prevazići prevarama i izbornim krađama. Potpisnici pisma su potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branko Radulović i poslanici Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Ljiljana Đurašković, Branka Bošnjak, Predrag Bulatović, Strahinja Bulajić, Slaven Radunović, Koča Pavlović, Vladislav Bojović, Emilo Labudović, Veljko Vasiljević, Milutin Đukanović, Janko Vučinić, Budimir Aleksić, Obrad Gojković, Novica Stanić i Mladen Bojanić. Pismo je upućeno pojedinačno svakom poslaniku Parlamenta Slovačke", navodi se u saopštenju.

Parlament Slovačke će Sporazum o pristupanju Crne Gore Alijansi ratifikovati danas, saopštio je juče amabsadaor te države u Podgorici, Roman Hloben u razgovoru sa predsjednikom Skupštine, Darkom Pajovićem.

Bonus video: