Damjanović: U NATO ne cvjetaju ruže

Na pitanje da li će ulazak Crne Gore u NATO pogoršati odnose sa Rusijom, Damjanović odgovara: "Definitivno će biti pogoršani"
9 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.06.2016. 16:58h

Teza da će investitori nagrnuti na domaće tržište, ako Crna Gora uđe u NATO, provjerljiva je na svega nekoliko desetina kilometara od Podgorice, gdje se nalaze granice vojnog saveza. U Skupštini sam polemisao sa onima koji tvrde da članstvo u Alijansu vodi u ekonomski procvat. Ovo u razgovoru za "Novosti" ističe Aleksandar Damjanović, šef poslaničkog kluba SNP i predsjednik parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije u budžet Skupštine Crne Gore. Na pitanje da li će ulazak Crne Gore u NATO pogoršati odnose sa Rusijom, Damjanović odgovara: "Definitivno će biti pogoršani. I ne samo sa tom državom, jer to ne zavisi isključivo od nas i naše želje da te odnose poboljšavamo ili pogoršavamo, već od globalnog konteksta koji je sve složeniji i neizvesniji. U tom smislu su neizostavne i negativne ekonomske posljedice, naročito u dijelu trgovine nekretninama i u turizmu, jer su proteklih godina upravo iz Rusije, iz tih sektora, prihodovane stotine miliona eura, što je teško očekivati da se nastavi, ukoliko se poremete međusobni politički odnosi. To se već i desilo zbog jednostranog uvođenja glupih i nepotrebnih sankcija Crne Gore prema Ruskoj Federaciji. Kao što odluke o članstvu u NATO imaju direktne i krupne posljedice na sve građane, upravo zato je neophodno da je donesu oni sami na fer i demokratskom referendumu. Ne može jedna trenutna vlada ili saziv skupštine, čiji je mandat četiri godine, donijeti tako krupnu odluku, kojom se, recimo, krnji crnogorska suverenost na neograničeno vrijeme ili opredjeljuje njen spoljnopolitički kurs za naredne generacije."

• Vlast poručuje da je Crna Gora lokomotiva ekonomskog razvoja na Balkanu. Da li se slažete? - To su propagandne poruke u koje ne vjeruju ni oni koji ih plasiraju. Dovoljno je analizirati dostupne i relevantne ekonomske podatke, ili još bolje prošetati Crnom Gorom van trougla Podgorica-Bar-Budva i pogledati kako živi prosječna porodica, kako se školuju djeca, kako se liječe bolesni, kako se brine o starijima i onima sa socijalnim potrebama, kolike su socijalne razlike, koji proizvodni objekti rade i proizvode, kako bi se okanili propagande i suočili sa realnim, skromnim životnim standardom i sumornom perspektivom većine građana.• Da li Vlada, zaista, sprovodi ozbiljne ekonomske mjere? - Ne, jer kada bi one bile sprovedene, tada bi vlast u veoma kratkom roku odsjekla granu na kojoj sjedi, a postojeći sistem bi se srušio kao kula od karata. Neselektivna naplata poreskog duga, počevši od privilegovanih firmi i pojedinaca, kojima je omogućeno da godinama duguju državi u zamjenu za političku podršku vlasti, radikalno suzbijanje sive ekonomije, koja cveta kao u najboljim danima sankcija i krijumčarenja tokom devedesetih, potom zaustavljanje devastacije i degradacije urbanog prostora kroz žestoko oporezivanje divlje gradnje i rušenje jednog broja objekata, koje su vlasnici nezakonito sagradili, takođe u zamjenu za političku podršku, samo su neke od ključnih mjera, koje ova vlast nikada neće dobrovoljno sprovesti, jer će izgubiti hiljade glasova onih kojima je dozvoljeno takvo bezakonje. Ceh, naravno, plaćaju oni koji legalno rade, što se pokazuje kao nedovoljno i zato je stanje u ekonomiji, a naročito u javnim finansijama, sve gore i gore.• Vaša ocjena razvoja ekonomije od obnove nezavisnosti do danas? Dobijena je apsolutna samostalnost u vođenju ekonomske politike, iako je bila autonomna još od 1999, kada je unilateralno Crna Gora počela da koristi njemačku marku kao svoju valutu, a evro od 2002. Dobijena je šansa, koja u vrijeme referenduma o nezavisnosti nije iskorišćena, da se godine tzv. ekonomskog buma i visok nivo stranih investicija iskoriste za suštinske reforme i revitalizaciju privrede, umjesto što je najveći iznos tih sredstava otišao u javnu i privatnu potrošnju. Ekonomska i finansijska kriza, koja je nastupila krajem 2008, traje do danas i samo daje alibi da se odloženeophodne strukturne reforme.Izvor: Večernje novosti

Bonus video: