Opozicija: Odluka o zaradama je izborna

Za Sporazum o prijateljstvu sa Mariborom, Đurović je rekao da se njime SO stavlja pred svršen čin
2 komentar(a)
SO Bar, Radomir Novaković, Foto: Anto Baković
SO Bar, Radomir Novaković, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 13.06.2016. 15:08h

13. sjednicu SO Bar, prvu kojom je predsjedavao Radomir Novaković Cakan (Pozitivna), obilježili su žestoki napadi opozicije na većinski usvojene odluke o zaradama zaposlenih u Opštini Bar i o Sporazumu o prijateljstvu i saradnji Opštine Bar i grada Maribora.

"Ko odreduje ko će i koliko dobiti dodatak na platu? Ovo nam liči da će zaposleni koji je u DF dobti dva posto, a zaposleni koji je u DPS može dobiti dodatak i od 25 posto plate", rekao je Dejan Đurović (DF)

On je dva puta bezuspješno tražio da mu predsjednik opštine dr Zoran Srzentić odgovori koliko će Opština imati potpredsjednika, savjetnika i šefova kabineta, i koliko će to da košta budžet. Milenko Cebalović (SNP) je kazao da ova odluka nije socijalno pravedna, “plate se povećavaju samo starješinama i zato je ona izborna odluka, starješine će da pritiskaju građane da glasaju za vlast”.

"Cilj je da se ne ugroze ljudi sa najmanjim platama i veoma smo vodili računa o socijalnom momentu. Samo tri radnika opštine će ovako imati manju platu i to za 20-30 eura, moja je obaveza da nađem način kako da i oni ne budu oštećeni", replicirao je dr Srzentić.

Savo Vujošević (DEMOS) koji je po Koalicionom sporazumu na državnom niovu pomoćnik sekretara za finansije u Baru, rekao je da bez njegovog potpisa neće biti ni otpuštanja ni zapošljavanja u lokalnoj samoupravi, kao i da će odluka “sigurno ići na Ustavnio sud”. On je zatražio uporedne podatke o platama opštinskih funkcionera prije i poslije donošenja odluke, na što je potpredsjednik opštine i v.d. sekretara za finansije Dušan Raičević kazao da je plata Srzentića po starom obračunu bila 1.161, a po ovoj odluci je 1.180 eura, “dakle, veća je za 19 eura”.

Za Sporazum o prijateljstvu sa Mariborom, Đurović je rekao da se njime SO stavlja pred svršen čin, jer ga je Srzentić već potpisao prilikom posjete Mariboru početkom godine. On je zatražio da prvo SO ovlast ipredsjednika opštine da potpiše sporazum.

"Mi ovako glasamo za nečiju ličnu percepciju da nam to treba. Ovakva odluka je omalovažavanje odbornika i nepoštovanje ovog doma", rekao je Đurović.

Cebalović je dodao da sporazum stupa na snagu danom potpisa “ što znači da je stvar već završena”. Nada Marstijepovičć (SDP) je rekla dase ovako “ ne poštuje slovo zakona”

"Niko nije protiv prijateljstva, ali, ako mi ovo povučemo, ne šaljemo nikako ružnu sliku u svijet time što pokazujemo da poštujemo zakon", navela je Marstijepović.

Branka Nikezić (DPS) se složila da je ovo svršeni čin,”i jeste presedan”, dodajući da ipak ne bi bilo lijepo da se odbacuje prijateljstvo sa bilo kojim gradom. Mićo Orlandić (SD) je istakao da je u ovom slučaju prekršena procedura, no, da bi bilo dobro da se za ovu priliku pokaže politička širina i prihvati prijateljstvo.

"Ne treba sumnjati u dobre namjere predsjednika Opštine prilikom potpisivanja, uvjeren sam da nije bilo namjere da se zaobiđu odbornici", rekao je Orlandić.

Dr Srzentić je kazao da županu Maribora za ovakav potpis nije trebala odluka njihove skupštine “koja je obavezna u slučaju odluke o bratimljenju”.

"Mogao sam da odbijem, ali, cijeneći da prijatelja nikad nije mnogo, odlučio sam da prihvatim tu čast. Kad sam rekao da povelja o prijateljstvu mora u SO Bar, rekli su mi da će sačekati da se ona usvoji kod nas i da tek onda stupa na snagu", rekao je Srzentić

Sjednica je prekinuta i biće nastavljena 21. juna.

Bonus video: