SNP: Smijeniti Boškovića, protjerivao je ćirilicu i nezakonito birao direktore škola

"Klub poslanika SNP-a će u srijedu, 15.juna, dostaviti tekst interpelacije poslanicima Demokratskog fronta, zatim poslanicima Lekiću, Miljaniću, Bojaniću, Staniću, Abazoviću, Konataru", kazala je Jonica
24 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2016. 16:32h

Socijalistička narodna partija pokrenuće interpelaciju o radu Vlade Crne Gore u oblasti prosvjete i u okviru te inicijative tražiće smjenu resornog ministra Predraga Boškovića, saopštila je Snežana Jonica, poslanica SNP-a.

"Smatramo da je ministra Boškovića potrebno smijeniti, jer je umjesto da se izbori za primjenu ustavne norme da je osnovno obrazovanje besplatno, kroz obezbjeđenje uslova da sva djeca dobiju besplatne udžbenike, odlučio da se bavi protjerivanjem ćirilice iz svjedočanstava i "popisivanjem i evidentiranjem" onih koji traže svjedočanstvo na ćirilici. Umjesto da se pobrine da sve školske ustanove u Crnoj Gori budu ugrijane, kako djeca ne bi u zimskim jaknama pratila nastavu, on je odlučio da diplomu Luča prebaci na latinicu, iako je Njegoš djelo po kojem je dobila ime napisao na ćirilici", istakla je Jonica.

Ona je dodala da se Bošković takođe, tokom ovog mandata bavio nezakonitim izborom direktora školskih ustanova, jer su mu, kako tvrdi poslanica SNP-a, zakonom predviđeni uslovi koje direktori treba da ispunjavaju bili manje bitni od partijske pripadnosti kandidata za direktore i koalicionog rasporeda gdje treba da bude čiji direktor.

"Ministar Bošković nije uradio ništa da zaustavi "reformu" visokoškolskog obrazovanja u Crnoj Gori koju sprovodi rektorka Vojvodić, tako što loš sistem na državnom univerzitetu zamjenjuje gorim kako bi ostvarili vjerovatno zajednički cilj ili zadatak koji su dobili - da što više studenata stimulišu da odu sa državnog univerziteta, tj da ih gurnu sa državnog na privatne fakultete. Imajući u vidu da je za interpelaciju o radu Vlade potreban potpis 27 poslanika, Klub poslanika Socijalističke narodne partije Crne Gore će u srijedu, 15.juna, dostaviti tekst interpelacije poslanicima Demokratskog fronta, zatim poslanicima Lekiću, Miljaniću, Bojaniću, Staniću, Abazoviću, Konataru", kazala je Jonica.

Ona je rekla i da ukoliko SNP dobije potpis odgovarajućeg broja poslanika, interpelaciju će odmah nakon toga predati u skupštinsku proceduru, kako bi obezbijedili proceduralne uslove da se o njoj može raspravljati i odlučivati prije kraja redovnog zasjedanja.

Bonus video: