Front i dio nezavisnih poslanika pozvali parlament Mađarske da ne ratifikuje Protokol

"Eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO, bez obezbijeđene većine na fer i slobodnom referendum, dovelo bi do eskalacije duboke političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi od 27. septembra prošle godine, kada je DF, pokrenuo velike proteste",
57 pregleda 4 komentar(a)
Poslanici, Skupština, Foto: Savo Prelević
Poslanici, Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2016. 14:35h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) i dio nezavisnih poslanika uputili su danas pismo kolegama iz parlamenta Mađarske u kome traže da na sjednici koja će biti održana u ponedjeljak ne glasaju za ratifikaciju Sporazuma o pristupanju Crne Gore NATO-u.

"Eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO, bez obezbijeđene većine na fer i slobodnom referendum, dovelo bi do eskalacije duboke političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi od 27. septembra prošle godine, kada je DF, pokrenuo velike proteste", saopšteno je iz DF-a.

U tom savezu smatraju da se pitanje članstva Crne Gore u NATO mora riješiti na fer i slobodnom referendumu u atmosferi, makar, minimalnog povjerenja između suprotstavljenih opcija u vezi legitimiteta institucija vlasti.

"Crna Gora u ovom trenutku, u susret spornim izborima koji će se opet održati u ambijentu nepovjerenja i spornog legitimiteta, nije spremna da odlučuje o tako važnom pitanju kao što je članstvo u NATO, pa Vas pozivamo da ne ratifikujete Sporazum i tako ne produbljujete krizu u Crnoj Gori i podjele koje već postoje, a koje se ne mogu prevazići prevarama i izbornim krađama”, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali potpredsjednik Skupštine Branko Radulović i poslanici Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Ljiljana Đurašković, Branka Bošnjak, Predrag Bulatović, Strahinja Bulajić, Slaven Radunović, Koča Pavlović, Vladislav Bojović, Emilo Labudović, Veljko Vasiljević, Milutin Đukanović, Janko Vučinić, Budimir Aleksić, Obrad Gojković, Novica Stanić i Mladen Bojanić.

Pismo je upućeno pojedinačno svakom poslaniku parlamenta Mađarske.

Bonus video: