SAD će podržati proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u

„Blagovremena podrška SAD bila bi najbolja poruka svima koji testiraju solidarnost euro-atlantske zajednice i saveznika“, poručila je Pejanović Đurišić
4 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 10.06.2016. 10:43h

Crna Gora je posvećeno ispunjavala kriterijuma iz euro-atlantske integracione agende i Sjedinjene Američke Države (SAD) podržaće proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, poručeno je na sastanku ministra odbrane, Milice Pejanović Đurišić sa američkim senatorima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Pejanović Đurišić je senatorima predstavila aktivnosti Crne Gore u okviru reformi i evropske i euroatlantske integracione agende.

„Ističući izuzetan značaj procesa integracija, ne samo za Crnu Goru, već i ostale zemlje regiona, Pejanović Đurišić je kazala da se posljednjih godina, iako duboko i u evropskim integracijama, Crna Gora fokusirala na ulazak u euroatlantsku zajednicu, odnosno NATO“, navodi se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je istakla da je posvećen rad na toj agendi rezultirao uspjehom kada je u decembru prošle godine Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo, nakon čega je uslijedilo i potpisivanje Protokola o pristupanju Alijansi, 19. maja. ove godine.

Ona je kazala da Crna Gora očekuje nastavak podrške Sjedinjenih Američkih Država, kao glavnog strateškog partnera, sa ciljem afirmacije sveobuhvatnog napretka u procesu pristupanja Alijansi.

„Blagovremena podrška SAD bila bi najbolja poruka svima koji testiraju solidarnost euro-atlantske zajednice i saveznika“, poručila je Pejanović Đurišić.

Senatori su, kako je saopšteno, čestitali Pejanović Đurišić na istorijskom uspjehu Crne Gore da postane 29. članica Alijanse.

„Impresionirani rezultatima postignutim za relativno kratko vrijeme, svi su bili saglasni da je Crna Gora očigledno posvećeno ispunjavala kriterijume iz euro-atlantske integracione agende“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da su senatori spremni da, u završnoj fazi, podrže proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore, sa ciljem konačnog efekturianja politike proširenja NATO.

Pejanović Đurišić je, kako se dodaje, posjetila i dvije „think-tank“ organizacije i razgovarala sa predstavnicima „German Marshall“ Fonda, Derekom Šoleom i Karen Donford i „Centra za novu američku bezbjednost“, Džuli Smit.

„Pejanović Đurišić im se zahvalila na podršci koju u kontinuitetu pružaju Crnoj Gori i Ministarstvu odbrane i kazala da očekuje nastavak komunikacije i saradnje o pitanjima koja će ubuduće biti od značaja za Crnu Goru“, zaključuje se u saopštenju.

Sastancima su su prisustvovali ambasador Crne Gore u SAD, Srđan Darmanović, šefica Kabineta u Ministarstvu odbrane, Sanela Đozgić, izaslanik odbrane Crne Gore u SAD, Velibor Bakrač i savjetnik u Ambasadi Crne Gore SAD, Dubravka Lalović.

Bonus video: