Lazović: Članstvo u NATO ključno za priliv investicija

"Članstvom se pruža mogućnost crnogorskim privrednicima da, ravnopravno sa ostalim proizvođačima iz zemalja članica NATO, plasiraju proizvode potrebne za život i rad oružanih snaga ali i njihovih civilnih potrošača na tržištu od preko 900 miliona stanovnika"
76 pregleda 6 komentar(a)
Postupak nabavki u NATO sistemu, Foto: Gov.me
Postupak nabavki u NATO sistemu, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.06.2016. 14:09h

Punopravno članstvo Crne Gore u NATO potvrda je političke i ekonomske stabilnosti koja je ključna za kontinuirani priliv investicija, ocijenjeno je na seminaru "Postupak nabavki u NATO sistemu".

Seminar su organizovali Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, Vlada Crne Gore i Privredna komora.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Vujica Lazović kazao je da je dobijanje poziva za članstvo u NATO civilizacijski iskorak Crne Gore, a punopravno članstvo potvrda je političke i ekonomske stabilnosti koja je, kako je istakao, ključna za kontinuirani priliv investicija.

"Od upućivanja poziva primjetan je pozitivan impuls SDI. Imajući u vidu karakteristike crnogorske ekonomije kao malog i otvorenog sistema, izvjesno je da ne možemo ostati imuni na turbulentna dešavanja na globalnom nivou”, naveo je Lazović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u ekonomskoj krizi uspjela očuvati makroekonomsku stabilnosti, povećati produktivnosti i očuvati povoljan ekonomski ambijent.

"Da bi ovaj trend zadržali i povećali ekonomski razvoj, članstvo u NATO samo može biti od velike koristi, jer priključivanje Savezu ima globalni geopolitički uticaj na ekonomiju zemlje članice“, poručio je Lazović.

On je kazao da prihvatanje i implementacija NATO standarda predstavlja jedan od najzahtjevnijih zadataka na putu pristupanja.

"Članstvom se pruža mogućnost crnogorskim privrednicima da, ravnopravno sa ostalim proizvođačima iz zemalja članica NATO, plasiraju proizvode potrebne za život i rad oružanih snaga ali i njihovih civilnih potrošača na tržištu od preko 900 miliona stanovnika. Takođe, crnogorske kompanije stiču pravo učešća u poslovima sa NATO-om, čiji je godišnji obim poslova preko 700 milijardi dolara”, zaključio je Lazović.

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević ukazao je na činjenicu da članstvo u NATO stvara uslove za ekonomski rast i razvoj.

"Pokazatelji jasno govore da je ambijent sigurne i bezbjedne političke, ekonomske i investicione destinacije od presudnog uticaja na direktne strane investicije“, rekao je Garčević.

On je, govoreći o važnosti seminara za predstavnike privrede, naglasio da je riječ o još jednoj prilici da se informišu i saznaju praktične instrukcije za apliciranje na tenderima i fondovima Alijanse.

"Interesovanje privrednika za ovu ali i prethodne aktivnosti koje Komunikacioni tim realizuje u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore pokazuje da postoji spremnost i opredjeljenje privrednika za puno uključivanje u buduće aktivnosti i postizanje standarda koji će značiti, bolju ekonomsku ali i ukupnu društvenu realnost Crne Gore, kao članice NATO-a“, ocijenio je Garčević.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Ivan Saveljić rekao je da nema dilemu da ulazak Crne Gore u Alijansu znači širok dijapazon mogućnosti koje se mogu kvalitetno iskoristiti i za koje treba da budemo spremni.

"Otvaranje i ovog tržišta za naše kompanije je od velikog značaja, jer daje priliku i za povećanje njihovih prihoda i profita, a i rast konkurentnosti. Učestvovanjem na tenderima i eventualnim dobijanjem, crnogorske kompanije snažnije bi ulagale u rast i razvoj, što bi u dužem roku imalo pozitivne multiplikativne efekte“, istakao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, članstvom crnogorske kompanije stiču pravo učešća na tenderima NATO-a.

Saveljić je saopštio da su zajedničke aktivnosti Komore i i Komunikacionog tima, kako je proces priključenja NATO-u odmicao, tematski bile sve konkretnije po pitanju informisanja crnogorskih preduzeća o mogućnostima koje im se otvaraju kroz skoro članstvo naše zemlje u Alijansi.

Direktorica Centra za industriju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Tajana Kesić Šapić pojasnila je proceduru prijave na NATO tendere, navodeći da je za učešće na tim tenderima važan proaktivan pristup kompanija.

"To nije posao države. Njen posao je da obezbijedi stabilan sistem javnih nabavki, što je ključno za uključivanje domaćih proizvođača u postupak“, kazala je Kesić Šapić.

On je istakla, putem trendera NATO agencija, treba podsticati domaću proizvodnju i generisati ekonomski rast, dodajući da je period do punopravnog članstva, ključan za edukaciju i pripremu preduzetnika za učešće.

Bonus video: