Pejanović Đurišić: NATO članstvo doprinos viziji o cjelovitoj Evropi

Pejanović Đurišić je navela da očekuje da će partneri nastaviti sa podrškom i tokom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, sa ciljem da se u potpunosti efektuira politika proširenja Alijanse
55 pregleda 13 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2016. 09:49h

Članstvo Crne Gore u Alijansi novi je doprinos ispunjenju vizije „Evropa – cjelovita, slobodna i u miru“, poručila je ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić na konferenciji Atlantskog savjeta u Vašingtonu.

Pejanović Đurišić je učestvovala na konferenciji Atlantskog savjeta „Budućnost proširenja NATO-a i nove granice evropske bezbjednosti“ u Vašingtonu, a govoreći na panelu „Kako postati novi saveznik NATO-a: Uspješne priče i budući koraci“, predstavila je, iz crnogorske perspektive, evroatlantski integracioni proces.

„Prošli smo intenzivne i naporne faze evroatlantskih integracija i u saradnji sa partnerima uspjeli smo doći do cilja. Crna Gora je i tokom turbulentnih godina na Balkanu, s kraja prošlog vijeka, znala da sačuva mir“, kazala je ona.

Zato, dodala je Pejanović Đurišić, članstvom u Alijansi Crna Gora želi dodatno da konsoliduje stabilnost cijelog regiona Zapadnog Balkana, jasno se opredijelivši za vrijednosti koje su karakteristika demokratskih zemalja.

„Pejanović Đurišić je istakla da članstvo Crne Gore u Alijansi predstavlja novi doprinos ispunjenju vizije „Evropa – cjelovita, slobodna i u miru“. Ona je navela da je, i pored svih aktuelnih izazova i prijetnji sa kojim se svi zajedno suočavamo u posljednje vrijeme, Crna Gora uspjela na pravi način da predstavi svoju poziciju partnerima“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ona je rekla i da su dobijena pozivnica za članstvo u NATO i potpisani Protokol o pristupanju Alijansi, rezultati koji Crnu Goru čine pozitivnim primjerom kako posvećenost i fokus određenom cilju dovode do uspjeha.

Pejanović Đurišić je navela da očekuje da će partneri nastaviti sa podrškom i tokom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, sa ciljem da se u potpunosti efektuira politika proširenja Alijanse.

Pejanović Đurišić je u Pentagonu razgovarala sa zamjenikom sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Robertom Vorkom, i upoznala ga sa aktivnostima Crne Gore i Ministarstva odbrane u završnoj fazi pristupanja Alijansi, kao i o mogućnostima dalje saradnje u oblasti odbrane, posebno kada je riječ o učešću i doprinosu Crne Gore miru i stabilnosti u regionu i globalno.

Vrok je čestitao Crnoj Gori na rezultatima i uspjesima, naročito na nedavno potpisanom Protokolu o pristupanju NATO što je, kako je rekao „signal partnerima da započnu proces ratifikacije“.

„Konstatujući da su dvije NATO partnerske zemlje već ratifikovale Protokol, izrazio je očekivanje da će i tokom završne faze pristupanja Alijansi, Crna Gora imati snažnu podršku SAD“, kaže se u saopštenju.

On je, dodaje se, istakao impresivan doprinos i značajno učešće Crne Gore u međunarodnim globalnim inicijativama i poručio da očekuje da će se u narednom periodu otvoriti nove mogućnosti za saradnju, kako na bilateralnom nivou, tako i sa ostalim partnerskim zemljama.

Bonus video: